• The Netherlands
  • Country estate

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij alvast tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

1. Slimme thermostaat

Door de thermostaat een graad lager te zetten, bespaar je tot 10% op je gasverbruik. Deze besparing kan jaarlijks oplopen tot € 50,-.

2. Verbruiksmanager

Wanneer verbruik ik veel energie en met welke apparaten? Hier geeft een energieverbruiksmanager inzicht in. Dit inzicht maakt energie besparen makkelijker en leuker, want het effect is meteen zichtbaar.

3. Stand-by killer

Door apparaten echt uit te zetten bespaar je al snel 60% van het stand-by verbruik. Zet je apparatuur eenvoudig uit via een stekkerdoos met aan/uit schakelaar.

4. Radiatoren inregelen

75% van de verwarmingssystemen is niet goed ingeregeld. Hierdoor ontstaat een onbalans in het systeem. Het warme water wordt niet goed verdeeld over de radiatoren, waardoor niet regelmatig verwarmd kan worden. Dit heeft energieverlies en discomfort tot gevolg. Regel je radiatoren daarom waterzijdig in.

5. Radiatorfolie

Bij radiatoren gaat veel warmte verloren naar de buitenmuren of ramen. Door radiatorfolie te plaatsen op de achterkant van de radiator of op de muur erachter, straalt de warmte de ruimte in.

6. Ledverlichting

Eenvoudig energie besparen begint bij de verlichting. Tot wel 15% van het totale elektriciteitsverbruik in een pand gaat op aan verlichting. Vervang gloeilampen door ledlampen en je bespaart aanzienlijk!

7. Geïsoleerde brievenbus

Het klinkt misschien gek, een geïsoleerde brievenbus, maar met een reguliere brievenbus gaat warmte verloren via de opening in de deur. Kies voor een brievenbus met een geïsoleerde buitenklep. Dit scheelt tocht en houdt de warmte binnen.

8. Douchetimer

Wist je dat wij in Nederland gemiddeld 8 minuten douchen? Door 3 minuten korter te douchen bespaar je veel energie en geld. Een douchetimer waarschuwt als de tijd voorbij is.

9. Isoleer cv-leidingen

Verwarmingsleidingen verliezen vaak veel warmte. Door deze leidingen te isoleren in de onverwarmde ruimtes, zoals kruipruimtes, cv-kasten en de vliering, wordt de warmte alleen daar afgegeven waar je dat wenst.

10. Dikke gordijnen en luiken

Het ophangen van dikke gordijnen kan zorgen voor veel minder warmteverlies via het raam. Dit geldt ook voor het sluiten van luiken aan de buitengevel; een eeuwenoude truc.

 

Meer weten over energie besparen? Op De Groene Menukaart staan per pandtype én per gemeente alle maatregelen uitgelegd. 

Published on
24 January 2023

All news items

Other news

Zelfscan Duurzaam Monument

In a few minutes make a plan with the Self-Scan Sustainable Monument

On the Green Menu, we provide as complete an overview as possible of the possible measures. But which measures are appropriate for your situation? From now on you can easily discover this with the Self-Scan Sustainable Monument. The Self-Scan Sustainable Monument was developed by the Nationaal Restauratie Fonds and De Groene Grachten and is based on information from The Green Menu.

Continue reading

Launch of the international Green Menu

Heritage and sustainable retrofitting specialists from Slovenia, Portugal and the Netherlands, supported by EIT Climate-KIC, have joined forces in a pan-European project on sustainable heritage that is helping to make complex renovation of historic residential buildings easier, more attractive and scalable.

Continue reading

2 Awards voor De Groene Menukaart!

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Continue reading