• The Netherlands
  • Mill

De Groene Menukaart 2021 – Een jaar vol hoogtepunten!

Afgelopen jaar was een jaar vol groene hoogtepunten voor de Groene Menukaart. Het hele jaar stond in het teken van duurzame ontwikkelingen, want hoewel er aan de voorkant niet veel veranderd lijkt, is de website afgelopen jaar enorm uitgebreid! We lichten een paar van de ontwikkelingen en hoogtepunten uit.

Musea en Podia

Halverwege 2021 zijn twee nieuwe panden toegevoegd op aan de Groene Menukaart: musea en podia. Duurzame koplopers uit de culturele sector delen hun kennis en ervaring zodat de rest in hun voetsporen kan treden. De menukaarten zijn ontwikkeld in samenwerking met culturele instellingen, waaronder de Melkweg en Singer Laren, en met steun van de Provincie Noord-Holland, Metropool Regio Amsterdam en De Groene Grachten.

In juni lanceerden we deze nieuwe menukaarten met een talkshow vanuit de Philharmonie in Haarlem. Kijk deze feestelijke én inhoudelijke talkshow nog eens terug!

Groningen

Sinds dit jaar kunnen ook Groningers gebruikmaken van de Groene Menukaart, en wel met twee eigen nieuwe panden de krimpen woonhuizen en de oldambsterboerderijen.

De Groene Menukaart viel in de prijzen

Met een Lovie Award én een People’s Lovie Award was het dubbel feest voor de Groene Menukaart. De website werd in de categorie “Best website Charitable Organisation” door de vakjury uitgeroepen tot winnaar. Ook het publiek liet zich horen voor de Groene Menukaart, want de website won ook de “People’s Lovie Award” publieksprijs. Lees hier meer over deze awards

De multifunctionele database achter de Groene Menukaart wordt verder benut

De database achter de Groene Menukaart, de Zelfscan Duurzaam Monument (i.s.m. het Nationaal Restauratiefonds) en de Toolbox Duurzaamheid & Ruimtelijke Kwaliteit (i.s.m. MOOI Noord-Holland) wordt sinds afgelopen najaar ook gebruikt voor de Adviestool Duurzame Monumenten. In deze multifunctionele database staat alle informatie die nodig is voor het verduurzamen van historische panden. Van duurzame maatregelen tot financieringen en regelgevingen, alles is hierin te vinden. De nieuwe adviestool maakt het mogelijk voor duurzaamheidsadviseurs om uit deze nagenoeg onuitputtelijke bron van informatie in een rap tempo een maatwerkadvies op te stellen. In deze adviezen wordt de algemene informatie uit de database gebruikt door experts die ze kunnen toepassen op elk type pand. Kortom, een belangrijke ontwikkeling voor het opschalen van duurzaamheid!

Een succesvol eerste jaar voor de Zelfscan

Op de valreep van 2020 introduceerden we de Zelfscan Duurzaam Monument samen met het Nationaal Restauratiefonds. Hierin kunnen bewoners en eigenaars van monumentale woonhuizen zelf hun woning scannen voor duurzame mogelijkheden. In dit eerste jaar hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met deze Zelfscan. Neem zelf ook een kijkje!

Ook voor 2022 hebben we grootse plannen voor dit platform. Houd de ontwikkelingen dus in de gaten!

 

Published on
23 December 2021

All news items

Other news

Zelfscan Duurzaam Monument

In a few minutes make a plan with the Self-Scan Sustainable Monument

On the Green Menu, we provide as complete an overview as possible of the possible measures. But which measures are appropriate for your situation? From now on you can easily discover this with the Self-Scan Sustainable Monument. The Self-Scan Sustainable Monument was developed by the Nationaal Restauratie Fonds and De Groene Grachten and is based on information from The Green Menu.

Continue reading

Launch of the international Green Menu

Heritage and sustainable retrofitting specialists from Slovenia, Portugal and the Netherlands, supported by EIT Climate-KIC, have joined forces in a pan-European project on sustainable heritage that is helping to make complex renovation of historic residential buildings easier, more attractive and scalable.

Continue reading

2 Awards voor De Groene Menukaart!

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Continue reading