• The Netherlands
  • Fort

Duurzaam interview met Fort 1881

Fort 1881

Het historische pantserfort is in 1881 gebouwd ter verdediging van de ingang van de Nieuwe Waterweg en de haven van Rotterdam. Er werd een fort ontworpen met zwaar kustgeschut, waarvoor in 1881 de eerste paal werd geslagen in de duinen langs de Nieuwe Waterweg. Men groef een grote diepe kuil, waarin het eigenlijke Fort werd gemetseld. Men gebruikte voor die tijd de modernste technieken. In 1889 werden de drie koepels met kanonnen geplaatst, waarna op 1 september 1889 het fort officieel door het leger in gebruik werd genomen.

Jurgen Beumer, eigenaar en exploitant van het fort, heeft een aantal duurzame maatregelen genomen op het fort en vertelt wat dit hem heeft opgeleverd. 

Van olieketel naar CO2 neutraal gestookte pelletketel

Met de CO2 neutraal gestookte pelletkachel hebben we de oliestook teruggebracht van € 60.000 naar € 12.000 per jaar. De pelletketel is aangesloten op de oude infrastructuur van het fort. Tevens zijn de 3 gebouwen boven de grond ook op de ketel aangesloten, waardoor de precariorechten van het gas zijn komen te vervallen, en er dus nog meer bespaart wordt. In de kantoren zit vloerverwarming. De ambitie is om binnen 3 jaar in staat te zijn om zonder fossiele brandstoffen het complex klimatologisch op orde te hebben.

Led verlichting

Het gehele fort, de tentoonstellingsverlichting, kantoren als ook de buitenverlichting, is momenteel voorzien van LED. Op het moment dat wij alles hebben branden verbruiken wij minder dan een stofzuiger (nog geen 1500 watt). Bij de nieuwe reversibele toiletgroepen zijn Ledlampen met bewegingssensoren geplaatst. Zowel Stedin als Greenchoice kwamen begin dit jaar controle houden omdat ik wel erg veel geld ineens terug kreeg...;-)

Schoorstenen

Het waait altijd in Hoek van Holland. De natuurlijke trek zuigt als het ware de warmte uit het fort door deze schoorstenen. Derhalve hebben wij een ventilator laten ontwikkelen die op zonne-energie draait en middels een thermostaat ervoor zorgt dat, indien het warmer is dan 12 graden, de schone en droge lucht naar binnen wordt geblazen. Zodra het kouder wordt gaat er een klep dicht waardoor er als het ware tegendruk ontstaat in het fort en de ketel niet aan hoeft te slaan. Er is op dit moment een besparing van 30% op de stookkosten berekend. Tevens is dit goed voor de vochthuishouding in het fort. Het fort is erg droog en klimatologisch zeer prettig.

Waterbassins

Fort 1881 heeft een eigen drinkwater voorziening, het dak dient als natuurlijk filter. Onder het fort ligt het water kraakhelder als drinkwater opgeslagen. Wij gaan hiervan water bottelen en bier brouwen. Het residu van het bier gaat als beslag dienen voor de grote Duitse oven die in het voorjaar weer o.a. brood gaat bakken.

Duitse oven

De Duitse oven wordt momenteel omgebouwd naar een heteluchtoven door middel van Heathers die op windenergie gaan draaien. De warmte van de oven wordt teruggegeven aan het gebouw waardoor dit ook weer een extra besparing gaat opleveren.

Stadstuin

Dit voorjaar gaan wij een stadstuin ontwikkelen, waarin de producten die verbouwd worden door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt gebruikt gaan worden in ons restaurant.

In de planning

Op ons wensenlijstje staan nog hybride zonnepanelen en windmolens.

Jurgen Beumer
info@fort1881.nl
06-42388166

 

Published on
6 January 2017

All news items

Other news

The Green Menu has been renewed

The Green Menu has been updated and expanded which makes it even easier for you to get started. Information about more than 70 measures including information about the implementation. In this article, we explain what you can expect.

Continue reading

Coen and Sander from Ilpendam: "Our monument can hardly become more sustainable than it is now"

Coen and Sander made their new home more sustainable. We visited them! "Our monument can hardly become more sustainable than it is nows".

Continue reading

Willem and Lies: "We try to make the farm as energy neutral as possible"

Short introduction
We are Willem and Lies and come from the heart of Amsterdam. When we saw this farmhouse, we immediately fell in love. We received the key in January 2019 and hope to complete the renovation in August.

Continue reading