• Nederland
  • Fort

Duurzaam nieuws

De ontwikkelingen staan niet stil; volg hier het laatste duurzame nieuws en kijk wat er in uw regio gebeurt.

Forteiland Pampus ontvangt bijna 1 miljoen Europese subsidie voor verduurzaming

Forteiland Pampus ontvangt een subsidie van 996.00 euro van REACT-EU voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. 

Lees verder

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met Stelling van Amsterdam erkend als UNESCO Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

Sinds maandag 26 juli is de Nieuwe Hollandse Waterlinie officieel UNESCO Werelderfgoed. Samen met de Stelling van Amsterdam ontvangen ze deze status en vormen ze de Hollandse Waterlinies. 

Lees verder

Fort Nigtevecht krijgt een duurzame herbestemming

Fort Nigtevecht maakt zich klaar voor een duurzame toekomst met een plan voor herbestemming. De nieuwe huurder van Nigtevecht wil het fort in de toekomst gebruiken voor kleinschalige horeca, verschillende activiteiten zoals workshops en het uitoefenen van ambachten.

Lees verder

Het historische forteiland Pampus in de podcast "Verborgen in het volle zicht"

In de podcast ‘Verborgen in het volle zicht’ bezoekt Simon Heijmans in opdracht van de Erfgoed Deal bijzondere plekken in Nederland die je zo voorbij zou kunnen rijden, maar waar iets staat te gebeuren.In deze aflevering bezoekt hij het historische forteiland Pampus. Dit forteiland zet het verleden in als inspiratiebron om een verduurzamingsslag te maken en wordt hiermee weer zelfvoorzienend, precies zoals vroeger.

Lees verder

Duurzaam interview met Fort 1881

Jurgen Beumer, eigenaar en exploitant van het fort, heeft een aantal duurzame maatregelen genomen op het fort en vertelt wat dit hem heeft opgeleverd.

Lees verder

Pampus en Zown ondertekenen duurzaam partnership

Deze week bekrachtigden Pampus en Zown op officiële wijze hun verdere samenwerking op het gebied van duurzaam- en zelfredzaamheid. 

Lees verder

Onderzoek 3 forten nu te downloaden

De Groene Grachten en Stichting Liniebreed Ondernemen presenteren met trots de resultaten van een gezamenlijk onderzoek naar het verduurzamen van forten en waterlinies. In dit rapport leest u de resultaten van de studie.

Lees verder

Duurzaam Erfgoedprijs 2018 voor Fort K'IJK

Fort K’IJK in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres op de Zaanse Schans. 

Lees verder

Fort Pannerden krijgt stroom van de stroom

In een poging groener te worden én de exploitatiekosten te drukken, gaat Fort Pannerden elektriciteit opwekken in de naastgelegen Waal. Tussen de kribben en de boei komt-ie te liggen, het ouderwetse - en tegelijk ultramoderne - waterrad dat over een jaar Fort Pannerden van stroom moet voorzien. Aan de voorbereiding is een even zo lange periode vooraf gegaan.

Lees verder

Rapport "Energietransitie en Cultureel Erfgoed" in de Stelling en NHW

In opdracht van het Programmabureau Stelling van Amsterdam en het Linieteam Hollandse Waterlinie hebben Posad, Land-ID en Generation Energy een studie uitgevoerd naar de energietransitie van het cultureel erfgoed gekeken naar de kernkwaliteiten van de Stelling van Amsterdam (SvA) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) met energie opwekking.

Lees verder

Slapen onder de sterren op Pampus voor zelfvoorzienend fort

Goed nieuws voor wie altijd al eens een nacht op een onbewoond eiland wil meemaken. Forteiland Pampus biedt deze zomer voor het eerst de mogelijkheid om er alleen of met anderen een unieke nacht door te brengen.

Lees verder

Nieuwe cultuurlandkaart voor Regionale Energiestrategie

Vanaf 28 oktober 2019 kan de Regionale Energiestrategie (RES)-regio Rivierenland gebruikmaken van een nieuwe landkaart. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft met medewerking van de gemeenten uit de regio en de provincie Gelderland een kaart ontwikkeld met daarop de cultuurhistorische kenmerken en karakteristieken van het landschap. 

Lees verder

Grootste warmtepomp van Nederland verwarmt straks 10.000 huizen met rioolwater

Aquathermie kan als alternatief voor aardgas een belangrijke bijdrage aan de energietransitie leveren. Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ontwikkelen daarom bij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Overvecht een 25 megawatt warmtepomp. Vanaf 2022 moet de warmtepomp ongeveer 10.000 woningen van gasloze stadswarmte voorzien.

Lees verder

Infographic voor ondernemers: de belangrijkste energiewetten en subsidies voor 2020

Op het gebied van energiewetten en subsidies gaat er komend jaar het een en ander veranderen voor ondernemers. Aan welke regels moest je dit jaar al voldoen en wat gaat er veranderen in 2020?

Lees verder

Forteiland Pampus ontvangt 560.000 van Erfgoed Deal

Forteiland Pampus wil, geïnspireerd door de geschiedenis als zelfvoorzienend militair eiland, zijn verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie en als eerste UNESCO Werelderfgoed in Nederland 100% zelfvoorzienend en fossielvrij worden. Een belangrijke stap in de financiering is nu gezet.

Lees verder

Waterturbine bij Fort Pannerden levert duurzame energie

Een verticale watermolen, die als energieturbine de kop Een verticale watermolen, die als energieturbine de kop van een krib in de Waal vervangt. Het is het nieuwste van een krib in de Waal vervangt. Het is het nieuwste idee om Fort Pannerden van duurzame energie te idee om Fort Pannerden van duurzame energie te voorzien.

Lees verder

Naar een duurzaam gebruik van Fort bij Nigtevecht

Natuurmonumenten maakt een volgende stap voor een duurzaam gebruik van Fort bij Nigtevecht. Het fort was al gedeeltelijk in gebruik als gedenkplaats. Via de Stichting Gedenkplaats fort Nigtevecht kunnen mensen hun geliefde gedenken en een urn en/of monumentje plaatsen. Vanwege achterblijvende exploitatie is besloten het concept te verbreden met de verhuur van (vergader) ruimtes en kleinschalige events.

Lees verder

De Groene Menukaart Forten op de digitale planken van De Week van het Duurzaam Erfgoed

Tijdens De Week van het Duurzaam Erfgoed werd De Groene Menukaart Forten uitgelicht. De Week van het Duurzaam Erfgoed is een week vol inspirerende en informerende sessies die in het teken staan van duurzaam erfgoed.

 

Lees verder

2 Awards voor De Groene Menukaart!

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Lees verder

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Lees verder

De Groene Menukaart 2021 – Een jaar vol hoogtepunten!

Afgelopen jaar was een jaar vol groene hoogtepunten voor de Groene Menukaart. Het hele jaar stond in het teken van duurzame ontwikkelingen, want hoewel er aan de voorkant niet veel veranderd lijkt, is de website afgelopen jaar enorm uitgebreid! We lichten een paar van de ontwikkelingen en hoogtepunten uit.

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder