Toilet en regenwater

Is het toilet toe aan vervanging? Toiletpotten zijn bijna altijd gemaakt van keramiek, daarin valt weinig te kiezen. Er is wel keuze in de grootte van de wc-pot en de stortbak. Wilt u water besparen, kies dan bijvoorbeeld voor een modern toilet die spoelt met twee knoppen: met 3 of 6 liter water. Gebruik ook de 3 liter spoeling, want anders is de besparing beperkt. Hier kan prima regenwater voor gebruikt worden. Dit kan opgevangen worden in de veelal aanwezige waterkelders. Sommige forten brouwen zelfs bier van dit water!

  • 2.2 mensen
  Jaarlijkse besparing: €30 - €36 Terugverdientijd : 11 - 13 jaar

  Terugverdientijd

  Het aantal jaar dat nodig is om de investeringsuitgaven terug te verdienen.

  Extra comfort: Niet van toepassing Besparing CO2: 8 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 8kg staat gelijk aan:

  • 240 uur elektra verbruikt door een 60W gloeilamp

  Tip

  Is een nieuw toilet geen optie? Voor slechts 6 euro kunt u een spoelstop kopen voor in het reservoir. Zo bespaart u zonder grote uitgave. Let wel, de besparing is aanzienlijk minder dan bij een modern toilet.
 • Tip: Herstel de waterkelders in ere!

  Veel forten hebben van oorsprong een of meerdere waterkelders onder het fort, waar het regenwater via de druipkokers gefilterd en opgevangen werd. Veel waterkelders zijn zeer geschikt om in ere te herstellen. U kunt op die manier de toiletten voorzien van water. In sommige gevallen is het water van dusdanig goede kwaliteit, dat het ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Fort 1881 en Fort Everdingen brouwen zelfs bier van het water uit de waterkelders!

Waterbesparend toilet

Er bestaat een type waterbesparend toilet waarbij er met slechts 4 liter water wordt gespoeld. Dit toilet wordt gecombineerd met een stroomvergroter (een ‘booster’), zodat het water toch goed weg kan lopen. Let er wel op dat het toilet niet altijd werkt met de standaard diameter van 110 mm voor de afvoerleiding van een toilet. In sommige gevallen is een diameter van 90 mm vereist, waardoor het rioleringssysteem aangepast moet worden.

tip

Loading...