Zelf energie opwekken

Zelf energie opwekken, zodat u nooit meer naar uw energierekening hoeft om te kijken. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Er zijn verschillende mogelijkheden, van zonnepanelen tot brandstofcel. Let wel op: voor oudere gebouwen is hier in veel gevallen regelgeving van toepassing.

  • 11 m
  • 5.5 m
  Jaarlijkse besparing: €495 - €630 Terugverdientijd : 9 - 11 jaar

  Terugverdientijd

  Het aantal jaar dat nodig is om de investeringsuitgaven terug te verdienen.

  Extra comfort: Niet van toepassing Besparing CO2: 1,378 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 1,378kg staat gelijk aan:

  Weetje

  Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een paneel elektriciteit.
  De vraag naar zonnepanelen neemt erg toe, zo ook op monumenten en binnen het beschermd stadsgezicht. Erfgoed Leiden kijkt graag met u mee naar de mogelijkheden die uw pand biedt!

  Ilse Koreman, Voormalige Projectleider duurzame monumentenzorg

  • m3
  • 3 woningen
  Jaarlijkse besparing: €230 - €280 Terugverdientijd : geen

  Terugverdientijd

  Het aantal jaar dat nodig is om de investeringsuitgaven terug te verdienen.

  Extra comfort: Niet van toepassing Besparing CO2: 674 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 674kg staat gelijk aan:

  • 9 ritjes Maastricht-Parijs
  • 34 bomen die de lucht zuiveren

Thuisbatterij

In Nederland zijn de voorwaarden voor het afnemen van stroom en terug leveren van stroom op het netwerk op dit moment vrij gunstig. Mocht u echter totaal zelfvoorzienend willen zijn, dan kunt u een thuisbatterij overwegen. In deze accu’s kunt u uw elektriciteitsoverschotten opslaan voor later gebruik. De huidige generatie thuisbatterijen heeft een hoog rendement, neemt weinig ruimte in, een mooi design en gaat bovenal jarenlang mee.

Nieuw

Zonnepanelen VvE

Veel panden zijn gesplist in appartementen en georganiseerd als Vereniging van Eigenaren (VvE). VvE’s kunnen hun dak goed gebruiken voor zonnepanelen. Zonnestroom van het gemeenschappelijke dak kan bijvoorbeeld verdeeld worden over de elektriciteitsmeters van de bewoners, waar de stroom meer waard is dan op de collectieve meter van uw VvE. Meer weten? Neem dan contact met ons op.

Tip

Organische zonnepanelen

In veel zonnepanelen zit silicium verwerkt. De winning van dit materiaal is vrij omslachtig en duur. Een alternatief voor dit probleem zijn organische zonnecellen, die werken met polymeren. Hierdoor zijn ze dunner en goedkoper te produceren, maar ligt hun rendement wel wat lager. Een variant hierop zijn de Dye-sensitized Solar Cells (DSC), met een kleurstof als werkzame stof. Deze zijn minder dun en flexibel, maar zijn ook geheel transparant en hebben een vrij hoge efficiëntie.

Nieuw

Zonne dakpan

Zonnepanelen die eruit zien als dakpannen: ze bestaan! Het paneel wordt in de dakpan geïntegreerd en lijkt op een moderne standaard glimmende dakpan. Het rendement is sterk afhankelijk van de schaduw en de hoek waar het in ligt. De zonne dakpannen zijn vooral goed in te passen in kleinere daken, of daken met veel onderbrekingen (denk bijvoorbeeld aan schoorstenen of ramen). Hier kan een dakpan kan makkelijk omheen worden gelegd. Bovendien zijn deze pannen steeds vaker toegestaan in beschermde stads- en dorpsgezichten omdat ze niet zo opvallen als reguliere zonnepanelen.

Nieuw

Zonnepaneel als beloopbare dakbedekking

Ook zijn er ontwikkelingen waar zonnecellen geïntegreerd zijn in dakbedekking. Er kan zelfs op worden gelopen! Deze dakbedekking is op het moment nog minder efficiënt dan de standaard panelen, maar heeft weer andere voordelen ten opzichte van de standaard panelen. Het zonnepaneel wordt geïntegreerd in het dakbedekkingsmateriaal EPDM Ethyleen  Propyleen Dieen Monomeer, een synthetische rubber die vaak wordt gebruikt als dakafdekking. , dat 50 jaar meegaat.

Nieuw

Loading...