Materiaalkeuze

Écht duurzaam vraagt om (natuurlijke) materialen, die het milieu tijdens de productie en gebruik zo min mogelijk belasten. Welk materiaal het meest geschikt is voor uw pand hangt sterk af van het type constructie in het pand en de gekozen methode van na-isoleren. Denk ook na over de materialisering van de wandafwerking. Het isoleren van historische panden vraagt om partijen met aantoonbare kennis en ervaring op dit gebied.
Meer weten waar u allemaal op moet letten bij de selectie van de juiste isolatiemethode en -materialen bekijk dan het onderzoek ‘Isolatie van historische gebouwen’ van de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed (RCE).

Isolatiemateriaal van oude kleding

Ooit afgevraagd waar kleding in de kledingbakken naartoe gaat? Een deel van de spijkerbroeken wordt gebruikt voor (thermische) woningisolatie. Het voordeel van deze isolatie is dat het een zeer hoge geluidsisolerende werking heeft. Het ademt, en het isoleert vaak net zo goed als standaard isolatiemateriaal en is daarom vaak ook erg geschikt voor dakisolatie.

Vlas

Van de restproducten van de vlasplant wordt vlaswol gemaakt. Dit materiaal is net als hennep geschikt voor zowel thermische als akoestische isolatie. Dit natuurlijke materiaal is zeer geschikt om warmte en vocht op te nemen en deze vrij te geven wanneer nodig.

Kurk

Deze boomvezel is verwerkt in korrel of platen. Er worden geen stoffen aan dit materiaal toegevoegd. De korrels kunnen geschikte spouwmuren opvullen of bovenop het plafond gelegd worden. Laat dit per situatie goed door een professional uitzoeken. De kurkplaten zijn slijtvast en bij uitstek geschikt om te gebruiken onder een tapijtvloer, deze zal een stuk warmer aanvoelen.

 

Hennep

Hennep is een natuurlijk materiaal dat bestaat uit een houtachtige vezel. Als isolatiemateriaal is dit vaak verwerkt in de vorm van dekens of platen en erg flexibel. Het is geschikt voor alle plekken in een pand en zorgt daarnaast voor zowel goede thermische als akoestische isolatie. Hennep is een zeer milieuvriendelijk plant: Het groeit 1/3 deel van het jaar en put daarbij de grond niet uit en zuivert tegelijkertijd de lucht.

Cellulose

Dit isolatiemateriaal bestaat uit papiervlokken. Bij deze papiervlokken worden enkele additieven toegevoegd, waardoor het eindmateriaal een waterige uitstraling krijgt. Dit materiaal kan vervolgens eenvoudig ingespoten worden op verschillende plekken in het gebouw. Cellulose is ontzettend geschikt om hoekjes en kieren te dichten. Doordat de basis uit papier bestaat moet er worden uitgekeken met vochtige ruimtes. Vochtig isolatiemateriaal heeft een veel lagere isolerende werking. Cellulose is redelijk goedkoop en isoleert goed.

Stro

Dit natuurlijke materiaal wordt al miljoenen jaren gebruikt om te isoleren. Stro is een goedkoop restmateriaal wat bijna overal te verkrijgen is. Het is eigenlijk zonde om weg te gooien door zijn goede isolerende eigenschap. Er wordt heel langzaam lucht doorgelaten wat zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Let wel op dat er een redelijk dik pakket van dit materiaal nodig is om goed te isoleren, wat het niet voor elk gebouw geschikt maakt.

Icynene 

Dit materiaal is vergelijkbaar met purschuim, maar een stuk duurzamer. Icynene is een expansieschuim dat voor 99% uit lucht bestaat. Dit materiaal werkt vochtregulerend en heeft een hoge akoestische en thermische isolatiewaarde. Nog een mooie eigenschap van dit materiaal is dat het plakt op hout, beton, staal en baksteen en hierdoor dus ontzettend flexibel is.

Cellenglas

Als glas op de juiste manier wordt toegepast is het een zeer hoogwaardig isolatiemateriaal. Cellenglas, ook wel foamglas of schuimglas genoemd zijn blokken gemaakt van onder andere gerecycled glas. Vaak worden deze blokken toegepast tussen de vloer en gevel. Ook is cellenglas zeer vochtbestendig en drukvast.

Schapenwol 

Als isolatiemateriaal heeft schapenwol een goede thermische en akoestische eigenschap, gelijkwaardig aan glaswol of steenwol. Daarnaast is dit natuurlijke materiaal volledig recyclebaar. Een andere mooie eigenschap is dat het tot wel 35% vocht kan opnemen uit de lucht, zonder zijn isolerende eigenschappen te verminderen. Nu is schapenwol wel iets duurder dan andere bio-based materialen, maar het gaat erg lang mee.

Loading...