Verspreiding

In de meeste panden wordt warmte verspreid via leidingen en radiatoren. Maar dat is slechts één van de vele mogelijkheden. Bij oudere panden moet u wel goed opletten, dat een nieuw systeem de waardevolle delen van het interieur of constructie niet aantast. Daarnaast vereisen nieuwere systemen vaak betere isolatie.

Tip: u bespaart zonder risico’s veel gas door gericht te verwarmen. Verwarm alleen de ruimtes waar u zich bevindt en sluit de deuren. Stook niet of lager in uw slaapkamer en gang: dit is vaak niet nodig en zonde van de energie. Onze (groot)ouders slaagden er met deze tactiek in om heel energiezuinig te wonen.

  • m3
  • 80 m2
  Jaarlijkse besparing: €64 - €79 Terugverdientijd : geen

  Terugverdientijd

  Het aantal jaar dat nodig is om de investeringsuitgaven terug te verdienen.

  Extra comfort: Besparing CO2: 196 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 196kg staat gelijk aan:

  • 3 ritjes Maastricht-Parijs
  • 10 bomen die de lucht zuiveren
  • m3
  • 23.5 m2
  Jaarlijkse besparing: €32 - €39 Terugverdientijd : geen

  Terugverdientijd

  Het aantal jaar dat nodig is om de investeringsuitgaven terug te verdienen.

  Extra comfort: Niet van toepassing Besparing CO2: 98 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 98kg staat gelijk aan:

  • 1 ritjes Maastricht-Parijs
  • 5 bomen die de lucht zuiveren
  • m3
  • 80 m2
  Jaarlijkse besparing: €32 - €39 Terugverdientijd : 9 - 11 jaar

  Terugverdientijd

  Het aantal jaar dat nodig is om de investeringsuitgaven terug te verdienen.

  Extra comfort: Besparing CO2: 98 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 98kg staat gelijk aan:

  • 2,940 uur elektra verbruikt door een 60W gloeilamp
  • 5 bomen die de lucht zuiveren
  • m3
  • 80 m2
  Jaarlijkse besparing: €125 - €150 Terugverdientijd : 12 - 17 jaar

  Terugverdientijd

  Het aantal jaar dat nodig is om de investeringsuitgaven terug te verdienen.

  Extra comfort: Besparing CO2: 552 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 552kg staat gelijk aan:

  • 7 ritjes Maastricht-Parijs
  • 28 bomen die de lucht zuiveren

Infraroodmatten

Heeft u een ruimte die u vaak maar tijdelijk hoeft te verwarmen? Dan zijn infraroodmatten wellicht interessant voor u. Deze matten kunnen bijvoorbeeld onder het vloerkleed worden gelegd, hebben een zeer korte opwarmtijd en geven gelijkmatig warmte af. Infraroodmatten kunnen ook gebruikt worden onder tegels, laminaat, tapijt, hout, parket, vinyl, PVC, kurk, linoleum en steen. Controleer altijd of het type vloerbedekking geschikt is voor infraroodverwarming.

Tip

Ultralagetemperatuurverwarming

Ultralagetemperatuurverwarming, ook wel ULT-verwarming, capillaire verwarming of klimaatmatten genoemd, kent hetzelfde principe en dezelfde voor- en nadelen als lagetemperatuurverwarming. Het grote verschil is echter dat de buisjes van ULT-verwarming een kleinere doorsnede hebben (maximaal 10 mm) en van kunststof zijn gemaakt, in plaats van koper. Door deze fijne structuur kan de temperatuur rond de 30 graden gehouden worden. ULT-verwarming wordt geleverd in kant-en-klare klimaatmatten die zowel in de vloer als in de wanden en het plafond verwerkt kunnen worden. Dit is vaak een grote uitdaging bij panden met historische waarde.

Tip

Circulatiepomp (A label)

Heeft u vloerverwarming en/of radiatoren? Dan is de kans groot dat u nog een oude B- of C-label circulatiepomp heeft. De circulatiepomp zorgt onopvallend – je hoort hem nauwelijks – voor het rondpompen van (heet) water. De pomp werkt op dezelfde snelheid gedurende het hele jaar. Het energieverbruik telt daarmee aardig op; tot soms wel 5-10% van het totale energieverbruik. Een A-label pomp heeft drie verschillende standen en de pomp past zijn snelheid aan afhankelijk van het benodigde vermogen. Hierdoor kan veel in energiekosten worden bespaard. Zeker als uw circulatiepomp binnenkort aan vervanging toe is, zal het lonen om te kijken naar een moderne A-label pomp.

Tip

Lage Temperatuur Verwarming 

Lage temperatuur verwarming (LTV) verwarmt een pand gelijkmatiger, constanter en milieuvriendelijker dan CV. Dat betekent dus ook een lager gasverbruik. LTV kan goed gecombineerd worden met installaties die duurzaam verwarmen, zoals een Luchtwarmtepomp of WKO.

Voorwaarde is wel dat het pand zeer goed geïsoleerd is. Dit is voor historische panden vaak lastiger. Bij Isolatie kunt u meer lezen hierover, alvorens LTV te overwegen. Bovendien vereist het speciale afgiftesystemen, zoals radiatoren, vloer-, en/of wandverwarming. Dit is vaak een grote uitdaging bij monumentale panden.

Loading...