Over ons

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom en Den Haag.

Maastricht

De gemeente Maastricht biedt haar inwoners De Groene Menukaart aan voor het energiezuinig maken van monumenten en historische panden. Zo kunt u op een makkelijke en toegankelijke manier informatie vinden over de verschillende mogelijkheden en dit vergelijken met uw wensen. De gemeente heeft een selectie gemaakt van duurzame toepassingen die uw historisch pand energiezuinig maken. Met eenvoudige tips en goede voorbeelden kunt u als eigenaar van een historisch pand de eerste stappen zetten in het besparen van energie en het verbeteren van uw comfort. Hierbij is rekening gehouden met de monumentale waarden en de daarbij geldende richtlijnen. Dit draagt bij aan de ambitie uit het Lokaal Energieakkoord van Maastricht om klimaatneutraal te zijn.

De Groene Grachten

De Groene Grachten is initiatiefnemer van deze website. Wij verduurzamen in heel Nederland oude gebouwen, van kerk tot woning en van museum tot fort. Dit doen we met quickscans, Advies op Maat, bouwbegeleiding en innovatieve projecten. Wij helpen u graag met uw pand.

advies op maat

Advies op maat

Wij geven persoonlijk advies aan particuliere en zakelijke eigenaren over het verduurzamen van hun pand. Hierin werken we alle details uit, zowel technisch en financieel als op vergunningen. Zo weet u exact wat er in uw situatie mogelijk is.

bouwbegeleiding

Bouwbegeleiding

Wilt u naar aanleiding van een Advies op Maat tot actie overgaan? Wij kunnen de uitvoering van de plannen ook begeleiden. Wij ontzorgen van vergunning tot financiering, kennen uitvoerders met ervaring en nemen indien gewenst het bouwmanagement op ons.

innovatieve projectne

Innovatieve projecten

Wij hebben ruime ervaring met het opzetten van innovatieve, groene projecten. In onze aanpak hanteren we Wubbo’s succesformule: aantrekkelijke icoonprojecten met jongeren en toegepaste innovatie.

De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Wubbo Ockels richtte de organisatie op met de volgende woorden: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met de opgedane specialistische kennis over het verduurzamen van oude gebouwen, is De Groene Grachten inmiddels actief in het hele land en helpt tientallen pandeigenaren, met hun woning, kantoor, kerk, fort of hofje.

De stad Maastricht

Cultureel erfgoed
Maastricht is met circa 1660 rijksmonumenten en 2500 gemeentelijke monumenten de tweede monumentenstad van Nederland. Daarnaast heeft de stad ook nog tal van cultuurhistorisch waardevolle objecten, groenelementen en structuren. Ook archeologisch gezien heeft de stad een rijk bodemarchief.

Klimaatneutraal
Om deze duurzame ambitie te realiseren heeft de gemeente Maastricht het Lokaal Energieakkoord afgesloten.

 

Loading...