• Gemeente Blaricum
  • Woonhuis

Open Monumentendag Leiden

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Dat monumenten duurzaam kunnen, dat laten we op De Groene Menukaart al jaren zien. Maar nu kunt u het zelf ervaren. Op Open Monumentendag openen de deuren. Ook monumenten die normaal gesloten zijn voor het publiek. Een unieke kans dus om eens binnen te kijken maar ook om u te verwonderen over hoe duurzame maatregelen zijn toegepast. Bij sommige monumenten is de duurzame renovatie zelfs nog bezig, des te interessanter omdat u dan echt de praktijk ziet. Naast binnen kijken worden er ook veel activiteiten georganiseerd zoals lezingen en zijn er op sommige plekken ook duurzame monumentenadviseurs aanwezig waar u met vragen bij terecht kunt.
 
Open Monumentendag Leiden
Voorafgaand aan de Open Monumentendagen kunt u op vrijdagavond 9 september een lezing in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden over duurzaam erfgoed bijwonen. En neem vooral tijdens de Open Monumentendagen zelf een kijkje in het pas gerenoveerde en verduurzaamde stadhuis. Daar staan experts van de gemeente ook met een stand waar u met al uw vragen terecht kunt. 
 
Pas bij de presentatie van het boekje, op 1 september, wordt het programma bekend gemaakt en welke monumenten worden opengesteld. Ik neem even contact op met de organisatie wat ik precies mag delen. Het programma, welke monumenten opengesteld worden, en meer informatie over wat er te doen is in Leiden, is te vinden op: https://openmonumentendagenleiden.nl/ vanaf 1 september meen ik. 
 
 
Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs
Dit jaar staan dus duurzame monumenten centraal. Om die reden wordt dit jaar de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De prijs wordt na besluit van de jury uitgereikt aan het monument waar sprake is van een uitstekende samenwerking tussen de betrokken partijen, of waar innovatieve technieken gebruikt zijn. De prijs dienst als inspiratie en stimulans voor andere monumenteneigenaren en erfgoedexperts.  
 
Meer weten?
Wil u weten welke erfgoedlocaties bij u in de buurt kunt bezoeken? Werp dan snel een blik op de website van Open Monumentendag Leiden >>

Gepubliceerd op
8 september 2022

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Groene Menukaart helpt eigenaren van arbeiderswoningen en villa’s bij verduurzaming.

Vanaf vandaag staat ‘de Groene Menukaart’ voor de regio Gooi en Vechtstreek online. Deze Groene Menukaart is er speciaal voor eigenaren van arbeidswoningen en villa’s. Zij kunnen zich laten inspireren door de ruim zeventig maatregelen op de site waarmee ze hun historische pand kunnen verduurzamen. De Groene Menukaart geeft ook inzicht in onder andere financieringsmogelijkheden,  landelijke en gemeentelijke subsidies, mogelijke besparingen en vergunningen. Zodat huiseigenaren direct aan de slag kunnen!

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder