• Gemeente cultuurpanden
  • Podium

De Groene Menukaart Musea en Podiumkunsten is gelanceerd

Vandaag is De Groene Menukaart Musea en Podiumkunsten officieel live! Gedeputeerde Zita Pels, wethouder Marie-Thérèse Meijs, wethouder Touria Meliani en Suze Gehem van De Groene Grachten presenteerden vandaag samen de twee gloednieuwe menukaarten tijdens een talkshowuitzending. De uitzending is hier terug te kijken. 

De culturele sector in Nederland kan vanaf nu gebruik maken van een zogenoemde Groene Menukaart om concrete stappen te zetten voor het verduurzamen van hun pand. Daarmee krijgen culturele instellingen de kans om kosten te besparen en hun gebouw toekomstbestendig te beheren.

'De Groene Menukaart voor Musea en Podiumkunsten' geeft op laagdrempelige wijze inzicht in de duurzame mogelijkheden voor gebouwen met een culturele functie, van spouwmuurisolatie tot ledverlichting en vergroening van daken. Bij deze maatregelen wordt naast de technische mogelijkheden ook inzicht gegeven in regelgeving, indicatie van de besparing en een overzicht gegeven van gemeentelijke, provinciale en landelijke financieringsmogelijkheden. Bij de ontwikkeling van De GroeneMenukaart hebben verschillende culturele organisaties meegedacht. Deze verschillende culturele instellingen, die al hard aan de slag zijn met verduurzaming, delen op het platform hun ervaringen en tips.

Opschalen en versnellen

De Groene Menukaart voor musea en podiumkunsten is opgesteld op initiatief van de Metropoolregio Amsterdam (MRA), de provincie Noord-Holland en De Groene Grachten. De culturele infrastructuur in de MRA telt maar liefst ruim 2.000 unieke cultuurgebouwen en –plekken, die samen met het publieksbereik zorgen voor een grote impact op het milieu.

Met dit project willen de overheden in de MRA een impuls geven aan het opschalen en versnellen van de verduurzaming van de cultuursector. De regio bouwt daarbij voort op de succesvolle aanpak die al is ingezet in Amsterdam en Haarlem. Zo werken 16 culturele instellingen in de Plantagebuurt in Amsterdam al sinds 2011 collectief aan verduurzaming. Dat resulteerde onder meer in gezamenlijke inkoop. In Haarlem hebben 9 culturele instellingen samengewerkt aan het behalen van een Green Key-certificaat. Deze initiatieven laten zien dat de culturele sector zich bewust is van het belang van verduurzaming en dat structurele samenwerking leidt tot succesvolle projecten.

Presentatie

De ‘Groene Menukaart Musea en Podiumkunsten’ is donderdag 10 juni gepresenteerd door de Noord-Hollandse gedeputeerde Zita Pels en de wethouders Marie-Thérèse Meijs (gemeente Haarlem) en Touria Meliani (gemeente Amsterdam) en directeur Suze Gehem (De Groene Grachten). Deze drie bestuurders zijn lid van het MRA-portefeuillehoudersoverleg Kunst, Cultuur en Erfgoed, dat opdrachtgever is van het MRA-project Duurzaamheid en Cultuur.

Over De Groene Menukaart

De Groene Menukaart is een kennis- en inspiratieplatform voor het verduurzamen van historische en bijzondere panden. Het platform is een initiatief van De Groene Grachten en wordt gedragen door ruim 50 gemeenten, meer dan 10 erfgoedorganisaties, het Nationaal Restauratiefonds en de provincies Noord-Holland, Overijssel, Groningen en Gelderland. Eerder zijn al, in samenwerking met de Provincie Noord-Holland en de Provincie Overijssel, menukaarten ontwikkeld voor kerkgebouwen, molens, forten en boerderijen. Met de ontwikkeling van De Groene Menukaarten voor Musea en Podiumkunsten is een unieke samenwerking gerealiseerd voor culturele instellingen met de Metropoolregio Amsterdam en de Provincie Noord-Holland.

Gepubliceerd op
10 juni 2021

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

De Melkweg ging van energielabel G naar label A

Voor Corona toesloeg kreeg de Melkweg in Amsterdam jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers over de vloer. De zalen en bioscoop met een totale oppervlak van 5.400 m2 bieden ruimte voor ruim 2.500 bezoekers per avond. Ondanks dit grote oppervlak wist de Melkweg hun historische gebouw te verbeteren van  energielabel G naar energielabel A. Gebouwbeheerder Theo de Laat vertelt met trots hoe zij dit hebben gerealiseerd.

Lees verder

#cultuuropgroen: Duurzaamheid centraal in zomernummer tijdschrift Boekman

De nood door de klimaatcrisis is hoog. Maar hoe kan de cultuursector bijdragen aan een groenere wereld? De auteurs in het komende nummer van Boekman laten zien dat cultuur bij uitstek geschikt is om mensen meer bewust te maken van duurzaamheid.

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder