• Nederland
  • Podium

Rijksmuseum ontvangt als eerste museum 5 sterren voor duurzaam beheer

Het Rijksmuseum heeft dit jaar een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat mogen ontvangen met een ‘outstanding’ beoordeling. Dit is de hoogste beoordeling en betreft 5 sterren. Het Rijksmuseum is hiermee het allereerste museum ter wereld dat voor het beheer van een bestaand gebouw de hoogste haalbare beoordeling scoort.

Op het onderdeel Beheer heeft het museum een uitstekende beoordeling door haar hoge aantal punten op de onderdelen: beheer van water, energie en afval. Vier jaar geleden kreeg het museum ook al als eerste museum ter wereld de kwalificatie ‘excellent’ (4 sterren) voor duurzaam beheer. Ook op de andere onderdelen van BREEAM-NL, Asset en Gebruik, scoort het museum hoger dan voorheen.

Ondanks de uitstekende beoordeling is het rijksmuseum nog lang niet klaar met verduurzamen. Zo zal zij dit jaar focussen op het verder inperken van het energieverbruik, het hergebruik van (regen)water, het reduceren van de hoeveelheid afval en het stimuleren van het duurzaamheidsbewustzijn bij het personeel. Het Rijksmuseum heeft de afgelopen jaren het energiegebruik fors teruggebracht. Een mooi streven en voorbeeld voor andere culturele instellingen.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een internationale certificeringsmethode in meer dan 80 landen. De methode is oorspronkelijk ontwikkeld door het Building Research Establishment (BRE). Dutch Green Building Council heeft de methode geschikt gemaakt voor Nederland en noemt het BREEAM-NL. In totaal kent het vier keurmerken die focussen op bestaande gebouwen, nieuwbouw- en renovatieprojecten, sloopprojecten en complete gebieden. Het Rijksmuseum is beoordeeld met het keurmerk voor bestaande gebouwen (In-Use). 

 

Overig nieuws

De Melkweg ging van energielabel G naar label A

Voor Corona toesloeg kreeg de Melkweg in Amsterdam jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers over de vloer. De zalen en bioscoop met een totale oppervlak van 5.400 m2 bieden ruimte voor ruim 2.500 bezoekers per avond. Ondanks dit grote oppervlak wist de Melkweg hun historische gebouw te verbeteren van  energielabel G naar energielabel A. Gebouwbeheerder Theo de Laat vertelt met trots hoe zij dit hebben gerealiseerd.

Lees verder
Zelfscan Duurzaam Monument

Maak in een paar minuten een plan met de Zelfscan Duurzaam Monument

Op de Groene Menukaart geven we een zo volledig mogelijk overzicht van de mogelijke maatregelen. Maar welke maatregelen passen er nu bij uw situatie? Dat ontdekt u vanaf nu eenvoudig met de Zelfscan Duurzaam Monument. De Zelfscan Duurzaam Monument is ontwikkeld door het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten en gebaseerd op de informatie uit De Groene Menukaart.

Lees verder

Lancering van de internationale Groene Menukaart

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal

Lees verder