Over ons

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de gemeenten Leiden, Maastricht, Amsterdam, Voorschoten, Wassenaar, Bergen op Zoom en Den Haag.

Gemeente Voorschoten

Aan inwoners van Voorschoten biedt de gemeente De Groene Menukaart aan. Deze bevat een selectie van toepassingen voor het verduurzamen van historische panden. Er is bijzondere aandacht voor monumenten en beeldbepalende panden.

De Groene Menukaart houdt rekening met de geschiedenis van Voorschoten en de huidige politieke besluiten. Wij hebben de wens om in 2020 20% meer energie op te wekken, en 20% minder energie te verbruiken. Met De Groene Menukaart én – voor overige woningeigenaren – ons energieloket willen we onze bewoners een stimulans geven om mee te doen.

Hebt u een wensenlijst van maatregelen samengesteld? Bespreek de mogelijkheden in een maatwerkgesprek met ons of vraag een specialistisch bureau om advies.

Er kan meer dan u denkt bij een historisch pand!

Monumenten in Gemeente Voorschoten

De gemeente Voorschoten hecht grote waarde aan het behoud van zijn monumenten, beeldbepalende panden of panden gelegen in het beschermde dorpsgezicht. De gemeente stelt het behoud van cultuurhistorische waarden voorop. Met betrekking tot duurzame maatregelen hecht de gemeente eraan dat deze worden genomen op een ‘natuurlijk moment’, dus alleen wanneer regulier onderhoud of restauratie noodzakelijk is. Een rapport van de monumentenwacht of andere deskundige organisatie kan helpen om dit moment te bepalen.

Historische panden zijn naar hun aard al duurzaam. De lange levensduur van de oude materialen kan extra lang in stand worden gehouden door regelmatig onderhoud, deskundige restauratie en zorgzame bewoning. Dat is goed voor het milieu en uw portemonnee. Eenvoudige maatregelen kunnen al veel comfort- en energiewinst opleveren. Ook is het raadzaam het historische gebruik van uw pand te (laten) onderzoeken. U zult verrast zijn hoeveel ‘oude’ oplossingen nog steeds actueel zijn.

Wilt u echt aan de slag met uw pand? Dan raden wij u aan eerste contact op te nemen met de gemeente via telefoonnummer 14071 of gemeente@voorschoten.nl In een voorbespreking kunt u overleggen voor welke maatregelen u een vergunning nodig heeft en waarvoor niet. Is er een vergunning nodig dan wordt uw plan ook voorgelegd aan de Commissie Welstand en Cultureel Erfgoed (WCE). Onze deskundige adviseurs zullen uw plan op monumentale waarde beoordelen met de duurzame maatregelen als integraal onderdeel daarvan. Er kan meer dan u wellicht denkt met uw historische pand!

De Groene Grachten

De Groene Grachten is initiatiefnemer van deze website. Wij verduurzamen in heel Nederland oude gebouwen, van kerk tot woning en van museum tot fort. Wij helpen u graag met uw pand.

advies op maat

Advies op maat

Wij geven persoonlijk advies aan particuliere en zakelijke eigenaren over het verduurzamen van hun pand. Hierin werken we alle details uit, zowel technisch en financieel als op vergunningen. Zo weet u exact wat er in uw situatie mogelijk is.

bouwbegeleiding

Bouwbegeleiding

Wilt u naar aanleiding van een Advies op Maat tot actie overgaan? Wij kunnen de uitvoering van de plannen ook begeleiden. Wij ontzorgen van vergunning tot financiering, kennen uitvoerders met ervaring en nemen indien gewenst het bouwmanagement op ons.

innovatieve projectne

Innovatieve projecten

Wij hebben ruime ervaring met het opzetten van innovatieve, groene projecten. In onze aanpak hanteren we Wubbo’s succesformule: aantrekkelijke icoonprojecten met jongeren en toegepaste innovatie.

De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Wubbo Ockels richtte de organisatie op met de volgende woorden: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met de opgedane specialistische kennis over het verduurzamen van oude gebouwen, is De Groene Grachten inmiddels actief in het hele land en helpt tientallen pandeigenaren, met hun woning, kantoor, kerk, fort of hofje.

Loading...