• Gemeente Waterland
  • Woonhuis

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Waarom sprak deze woning jullie zo aan?
Dit is ons derde rijksmonument. We vallen op de sfeer en het karakter van dit soort panden. Deze plek heeft ons altijd al aangesproken. Eigenlijk al sinds het Waterschap eruit ging. De timmerloods is een mooie plek om een woning van te maken.

Wat maakt dit huis zo bijzonder?
Aan de Schepenmakersdijk in Edam waren tot een aantal jaar geleden de kantoorgebouwen van het Hoogheemraadschap gevestigd. Ze zijn in 1702 door het Waterschap gekocht voor 260 gulden. Aan de rechterzijde van het hofje staat een houten gebouw. Dit gebouw deed dienst timmerloods. Het is nog nooit eerder een woonhuis geweest en heeft vanaf 1702 altijd gediend als timmerloods van het waterschap.

In welke staat was het huis?
De timmerloods was in constructief goede staat. In 1966 is het namelijk geheel gerestaureerd. Daarna heeft het jarenlang dienst gedaan als kantoor. Het is een mooie uitdaging om er nu een duurzaam woonhuis van te maken met beneden een woonkamer, keuken, slaapkamer en tuingerichte tuinkamer en op de verdieping nog een tweetal slaapkamers en een technische ruimte.

Wat hebben jullie gedaan om het huis duurzamer te maken en met welk doel?
We hebben als eerste besloten dat we geen gasaansluiting wilden. Ook hebben we een warmteverliesberekening laten maken. Om het pand optimaal te verduurzamen hebben we eigenlijk een pand in een pand gebouwd. Alle wanden en daken zijn voorzien van een kierdicht pak isolatie. Het verduurzamen kost veel ruimte. De muren zijn wel 13cm naar binnen gekomen. Achter de bestaande ramen komt HR++ glas. Om wel goed te kunnen ventileren hebben we het pand voorzien van een gebalanceerde ventilatiesysteem. Er zitten CO2 meters in de woning, die het binnenklimaat bewaken en het systeem zorgt ervoor dat er evenveel lucht in de woning wordt geblazen als eruit gaat. De afgevoerde lucht is op kamertemperatuur en door een warmte-terug-win-installatie zorgen we ervoor dat dit gebruikt wordt om de inkomende lucht te verwarmen. Dat verwarmen doen we met een lucht/water warmtepomp. Omdat dit een laag-temperatuursysteem is, zijn radiatoren vervangen door vloerverwarming. Voor de warmtepomp hebben we een subsidie van €2.300 ontvangen.

Verder werken we zoveel mogelijk met authentieke materialen: tegels van een paar honderd jaar oud, kranen uit Engeland die passen bij de stijl, en dergelijke. De schilder is vier maanden bezig om het zowel binnen als buiten mooi te maken. Ondanks de ingrijpende verbouwing is er aan de buitenzijde niets van te zien.

 

Wat staat er nog in de planning?
We zijn nog van plan om zonnepanelen te nemen, maar in de tuin van de buren staat een grote walnotenboom die veel zonlicht tegenhoudt. Het ging ons iets te ver om bij de kennismaking gelijk te vragen of de boom weg mocht, maar voor een goede energieopbrengst is dat eigenlijk wel noodzakelijk.

Waar liepen jullie tegenaan?
Je kunt niet kierdicht isoleren zonder ventilatiesysteem en je kunt ook geen warmtepomp nemen, zonder eerst te isoleren. Je bent gedwongen alle verschillende stappen te nemen. Als je A zegt, moet je ook B zeggen. Dat moet je je wel realiseren. Begin maar te rekenen met een investering vanaf € 50.000. Ik ben directeur Groene Energie bij Nuon geweest, dus voel me wel verplicht om de mooie praatjes waar te maken.

Gepubliceerd op
6 september 2019

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder

Willem en Lies: ‘We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken’

Even voorstellen
Wij zijn Willem en Lies en komen uit hartje Amsterdam. Toen we deze stolpboerderij zagen, waren we direct verliefd. In januari 2019 kregen we de sleutel en in augustus hopen we de verbouwing te voltooien.

Lees verder