Douche en toilet

Winst valt te behalen in de badkamer en het toilet. Is het toilet toe aan vervanging? Toiletpotten zijn bijna altijd gemaakt van keramiek, daarin valt weinig te kiezen. Er is wel keuze in de grootte van de wc-pot en de stortbak. Wilt u water besparen, kies dan bijvoorbeeld voor een modern toilet die spoelt met twee knoppen: met 3 of 6 liter water. Gebruik ook de 3 liter spoeling, want anders is de besparing beperkt.

  • 2.2 mensen
  • 8 minuten
  Jaarlijkse besparing: €45 - €55 Indicatie investering: €80 - €100

  Indicatie investering

  Dit is een indicatieve prijs op basis van kengetallen

  Extra comfort: Besparing CO2: 146 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 146kg staat gelijk aan:

  • 0 retourtjes Amsterdam-Rome
  • 7 bomen die de lucht zuiveren
  • 2.2 mensen
  Jaarlijkse besparing: €40 Indicatie investering: €300 - €800

  Indicatie investering

  Dit is een indicatieve prijs op basis van kengetallen

  Extra comfort: Niet van toepassing Besparing CO2: 0 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 0kg staat gelijk aan:

  • 0 uur elektra verbruikt door een 60W gloeilamp

  Tip

  Is een nieuw toilet geen optie? Voor slechts 6 euro kunt u een spoelstop kopen voor in het reservoir. Zo bespaart u zonder grote uitgave. Let wel, de besparing is aanzienlijk minder dan bij een modern toilet.

Douchetimer

Met een douchetimer (een zandlopertje voor onder de douche) kunt u in de gaten houden hoe lang u onder de douche staat. Met kinderen is dit zeker een aanrader. Want korter douchen bespaart niet alleen water, maar ook gas om het water te verwarmen. Met weinig moeite kunt u zo dus eenvoudig besparen. Gemiddeld douchen wij in Nederland 7,8 minuten per persoon. Maakt u hier 5 minuten van, dan bespaart een huishouden gemiddeld al snel 70 euro per jaar.

Tip

Warmteterugwinning in de douche

Door warmte uit te wisselen in de afvoer van de douche bespaart u energie om water te verwarmen. Goed voor uw portemonnee en erg handig als u met duurzame opwekkers zoals een warmtepomp wilt gaan verwarmen. Lees hier meer over in het thema ‘verwarming’.

Tip

Loading...