• Nederland
  • Woonhuis

Over ons

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 


De Groene Grachten

De Groene Grachten is in 2012 opgericht door Wubbo Ockels en Suze Gehem met de gedachte: als monumenten verduurzamen kan, dan kan het overal! Inmiddels werkt het multidisciplinaire team van DuMo-adviseurs en procesbegeleiders aan het verduurzamen van monumenten door heel Nederland, van boerderij tot vakwerkhuis, van herbestemde kerk tot bewoonde watermolen. Ze zijn onderdeel van een omvangrijk netwerk van monumenteigenaren, financiers, erfgoedprofessionals, overheden en uitvoerders.

Omdat De Groene Grachten alle monumenteigenaren in staat wil stellen om hun monument te verduurzamen, zijn ze gestart met De Groene Menukaart. Een onafhankelijk platform waarop ze hun kennis en ervaring delen. Bijvoorbeeld over het isoleren van monumentenglas of het plaatsen van zonnepanelen op een dak in een beschermd stadsgezicht, maar ook over een gezond binnenklimaat en klimaatbestendige buitenruimte. Dankzij de samenwerking met overheden en financiers wordt deze informatie aangevuld met (lokale) informatie als subsidies, financiering en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt waarop u alles vindt om duurzaam met uw monument om te gaan.

Kijk voor meer informatie over De Groene Grachten op: www.degroenegrachten.nl