• Nederland
  • Kerkgebouw

Duurzaam nieuws

De ontwikkelingen staan niet stil. Volg hier het laatste duurzame nieuws en kijk wat er in uw regio gebeurt.

Een duurzame Open Monumentendag

29 juli 2022

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Lees verder

10 bespaartips

24 januari 2023

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

3 april 2023

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder

Dossier verduurzaming bibliotheken van Probiblio biedt handvaten

1 juni 2023

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen gemeenten en provincies. Dat betekent dat hun panden en vastgoed ook verduurzaamd moet worden. Hier vallen bibliotheken ook onder! Zij kunnen bijdragen aan een duurzamere maatschappij door naast maatregelen te implementeren, ook aan de slag te gaan met duurzame bedrijfsvoering. Op de website van Probiblio is in het ‘Dossier Duurzame Bibliotheek’ alles te lezen over het verduurzamen van bibliotheken. Want waarom is het nu zo belangrijk? En wat is duurzame bedrijfsvoering precies?  

Lees verder

Een bibliotheek voor iedereen

1 juni 2023

“Versterking Bibliotheekwet noodzakelijk”, schrijft de Raad van Cultuur aan minister Van Engelshoven van van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in zijn advies. De raad is namelijk tot de conclusie gekomen dat niet alle Nederlanders toegang hebben tot een kwalitatief hoogstaand bibliotheekaanbod. Dit moet veranderen! Een bibliotheek voor iedereen is het streven.

Lees verder

Probiblio en PHI-Factory slaan de handen ineen voor het verduurzamen van bibliotheken

1 juni 2023

Probiblio is een organisatie die bibliotheken ondersteunt bij hun werk. Zo helpen ze de bibliotheeksector met het uitvoeren van verschillende taken, zoals het vinden van betrouwbare informatie, het ontwikkelen van lees- en mediavaardigheden en kennis op te doen. Samen met duurzaamheidsspecialist PHI-Factory hebben ze nog een missie aan het takenpakket toegevoegd: het helpen verduurzamen van alle bibliotheken in Nederland, met als eerste de focus op Noord- en Zuid-Hollandse vestigingen.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

17 mei 2022

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

De Groene Menukaart 2021 – Een jaar vol hoogtepunten!

23 december 2021

Afgelopen jaar was een jaar vol groene hoogtepunten voor de Groene Menukaart. Het hele jaar stond in het teken van duurzame ontwikkelingen, want hoewel er aan de voorkant niet veel veranderd lijkt, is de website afgelopen jaar enorm uitgebreid! We lichten een paar van de ontwikkelingen en hoogtepunten uit.

Lees verder

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

1 december 2021

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Lees verder

2 Awards voor De Groene Menukaart!

17 november 2021

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Lees verder

Lancering van de internationale Groene Menukaart

10 december 2020

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal

Lees verder

Willem en Lies: ‘We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken’

10 juni 2020

Even voorstellen
Wij zijn Willem en Lies en komen uit hartje Amsterdam. Toen we deze stolpboerderij zagen, waren we direct verliefd. In januari 2019 kregen we de sleutel en in augustus hopen we de verbouwing te voltooien.

Lees verder

Nieuwe fondsen voor Erfgoed

1 april 2020

Er zijn nieuwe fondsen op naam bij het Cultuurfonds bijgekomen, waaronder nieuwe fondsen voor molens, buitenplaatsen en één specifiek voor Limburgse interieurs.

Lees verder

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

11 maart 2020

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Lees verder

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

6 september 2019

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Lees verder

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

6 juli 2019

Koen en Sander gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’.

Lees verder

Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal?

Wubbo Ockels , Astronaut en oprichter De Groene Grachten

We wilden al jaren het onmogelijke: zonnepanelen op ons prominent zichtbare monumentale dak. Nu kunnen we écht onze eigen energie opwekken!

Egbert Fransen , Directeur Pakhuis de Zwijger

Dankzij de nieuwe dubbele beglazing en de vervanging van de oude gasboiler kon de gaskraan in ons monumentale pand een slag verder dicht. Twee vliegen in één klap; sterk verbeterde thermische isolatie, maar ook een merkbare en zeer gewenste afname van de geluidsoverlast vanaf de straat en het water.

Familie Overweg , Keizersgracht

Wij hebben ons Rijksmonument uit 1657 verduurzaamd. We zijn begonnen met De Groene Menukaart. Vervolgens heeft De Groene Grachten een uitstekend advies geleverd en inzichtelijk gemaakt wat mogelijk is, hoe duurzaam het is en hoe rendabel het is. Ook boden ze hulp bij de vergunningsaanvraag bij de gemeente. We zijn zeer tevreden met het resultaat!

Karin Kersten , Directeur Facility Management en Manager van het Jaar, ABN AMRO