• The Netherlands
  • Farm

Sustainable news

The developments keep on going. Follow the latest sustainable news and see what is happening in your region.

The Green Menu has been renewed

17 September 2020

The Green Menu has been updated and expanded which makes it even easier for you to get started. Information about more than 70 measures to information about implementation are included. In this article, we explain what you can expect.

Continue reading

Coen and Sander from Ilpendam: "Our monument can hardly become more sustainable than it is now"

6 July 2019

Coen and Sander made their new home more sustainable. We visited them! "Our monument can hardly become more sustainable than it is nows".

Continue reading

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

11 March 2020

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders....

Continue reading

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

6 September 2019

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Continue reading

Willem en Lies: ‘We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken’

10 June 2020

Even voorstellen
Wij zijn Willem en Lies en komen uit hartje Amsterdam. Toen we deze stolpboerderij zagen, waren we direct verliefd. In januari 2019 kregen we de sleutel en in augustus hopen we de verbouwing te voltooien.

Continue reading

Het Boerderijenfonds

11 December 2019

Op 6 december 2019 is de start van het Boerderijenfonds aangekondigd, een stimuleringsfonds voor restauratie, verduurzaming en herbestemming van agrarisch erfgoed.

Continue reading

Nieuwe fondsen voor Erfgoed

1 April 2020

Er zijn nieuwe fondsen op naam bij het Cultuurfonds bijgekomen, waaronder nieuwe fondsen voor molens, buitenplaatsen en één specifiek voor Limburgse interieurs.

Continue reading

Groene Menukaart helpt eigenaren van jaren ‘30 woningen bij verduurzaming

22 October 2020

Vanaf vandaag staat ‘de Groene Menukaart’ voor de Gemeente Amstelveen online. Deze Groene Menukaart Amstelveen is er speciaal voor eigenaren van jaren ’30 woningen.

Continue reading

Infographic voor ondernemers: de belangrijkste energiewetten en subsidies voor 2020

7 December 2019

Op het gebied van energiewetten en subsidies gaat er komend jaar het een en ander veranderen voor ondernemers. Aan welke regels moest je dit jaar al voldoen en wat gaat er veranderen in 2020?

Continue reading

Grootste warmtepomp van Nederland verwarmt straks 10.000 huizen met rioolwater

15 November 2019

Aquathermie kan als alternatief voor aardgas een belangrijke bijdrage aan de energietransitie leveren. Eneco en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden ontwikkelen daarom bij de nieuwe waterzuiveringsinstallatie in Overvecht een 25 megawatt warmtepomp. Vanaf 2022 moet de warmtepomp ongeveer 10.000 woningen van gasloze stadswarmte voorzien.

Continue reading

Nieuwe cultuurlandkaart voor Regionale Energiestrategie

31 October 2019

Vanaf 28 oktober 2019 kan de Regionale Energiestrategie (RES)-regio Rivierenland gebruikmaken van een nieuwe landkaart. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft met medewerking van de gemeenten uit de regio en de provincie Gelderland een kaart ontwikkeld met daarop de cultuurhistorische kenmerken en karakteristieken van het landschap. 

Continue reading

Slapen onder de sterren op Pampus voor zelfvoorzienend fort

18 June 2019

Goed nieuws voor wie altijd al eens een nacht op een onbewoond eiland wil meemaken. Forteiland Pampus biedt deze zomer voor het eerst de mogelijkheid om er alleen of met anderen een unieke nacht door te brengen.

Continue reading

Rapport "Energietransitie en Cultureel Erfgoed" in de Stelling en NHW

18 January 2019

In opdracht van het Programmabureau Stelling van Amsterdam en het Linieteam Hollandse Waterlinie hebben Posad, Land-ID en Generation Energy een studie uitgevoerd naar de energietransitie van het cultureel erfgoed gekeken naar de kernkwaliteiten van de Stelling van Amsterdam (SvA) en de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) met energie opwekking.

Continue reading

Fort Pannerden krijgt stroom van de stroom

4 October 2018

In een poging groener te worden én de exploitatiekosten te drukken, gaat Fort Pannerden elektriciteit opwekken in de naastgelegen Waal. Tussen de kribben en de boei komt-ie te liggen, het ouderwetse - en tegelijk ultramoderne - waterrad dat over een jaar Fort Pannerden van stroom moet voorzien. Aan de voorbereiding is een even zo lange periode vooraf gegaan.

Continue reading

Duurzaam Erfgoedprijs 2018 voor Fort K'IJK

26 June 2018

Fort K’IJK in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres op de Zaanse Schans. 

Continue reading

Onderzoek 3 forten nu te downloaden

15 May 2017

De Groene Grachten en Stichting Liniebreed Ondernemen presenteren met trots de resultaten van een gezamenlijk onderzoek naar het verduurzamen van forten en waterlinies. In dit rapport leest u de resultaten van de studie.

Continue reading

Pampus en Zown ondertekenen duurzaam partnership

6 February 2017

Deze week bekrachtigden Pampus en Zown op officiële wijze hun verdere samenwerking op het gebied van duurzaam- en zelfredzaamheid. 

Continue reading

Duurzaam interview met Fort 1881

6 January 2017

Jurgen Beumer, eigenaar en exploitant van het fort, heeft een aantal duurzame maatregelen genomen op het fort en vertelt wat dit hem heeft opgeleverd.

Continue reading

If even an age-old canal house can be sustainable, can't it be possible anywhere?

Wubbo Ockels , Astronaut and founder De Groene Grachten

For years we have wanted the impossible: solar panels on our prominently visible monumental roof. Now we can generate our own energy!

Egbert Fransen , Director Pakhuis de Zwijger

Thanks to the new double glazing and the replacement of the old gas boiler, the gas tap in our monumental building was one step further to being closed. Two birds with one stone; greatly improved thermal insulation, but also a noticeable and highly desirable reduction in noise pollution from the street and the water.

Family Overweg , Keizersgracht

We have preserved our National Monument from 1657. We started with The Green Menu. De Groene Grachten then provided excellent advice and provided insight into what is possible, how sustainable it is and how profitable it is. They also offered assistance with the permit application to the municipality. We are very satisfied with the result!

Karin Kersten , Director Facility Management and Manager of the year, ABN AMRO