• The Netherlands
  • Fort

Sustainable news

The developments keep on going. Follow the latest sustainable news and see what is happening in your region.

10 bespaartips

24 January 2023

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Continue reading

Een duurzame Open Monumentendag

29 July 2022

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Continue reading

Central Heat Pump becomes the standard

17 May 2022

If your central heating boiler fails, it is often our reflex to replace it with a similar model. From 2026, if it is up to the Dutch Government, that will be a thing of the past. Hybrid heat pumps will then become the standard for heating homes. When replacing your central heating system, you will have to switch to a more sustainable alternative. In many cases this is a hybrid heat pump, but alternatives such as the fully electric heat pump or a connection to a heat network are also possible.

Continue reading

De Groene Menukaart 2021 – Een jaar vol hoogtepunten!

23 December 2021

Afgelopen jaar was een jaar vol groene hoogtepunten voor de Groene Menukaart. Het hele jaar stond in het teken van duurzame ontwikkelingen, want hoewel er aan de voorkant niet veel veranderd lijkt, is de website afgelopen jaar enorm uitgebreid! We lichten een paar van de ontwikkelingen en hoogtepunten uit.

Continue reading

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

1 December 2021

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Continue reading

2 Awards voor De Groene Menukaart!

17 November 2021

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Continue reading

Forteiland Pampus ontvangt bijna 1 miljoen Europese subsidie voor verduurzaming

Forteiland Pampus ontvangt een subsidie van 996.00 euro van REACT-EU voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. 

Continue reading

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met Stelling van Amsterdam erkend als UNESCO Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

Sinds maandag 26 juli is de Nieuwe Hollandse Waterlinie officieel UNESCO Werelderfgoed. Samen met de Stelling van Amsterdam ontvangen ze deze status en vormen ze de Hollandse Waterlinies. 

Continue reading

Fort Nigtevecht krijgt een duurzame herbestemming

Fort Nigtevecht maakt zich klaar voor een duurzame toekomst met een plan voor herbestemming. De nieuwe huurder van Nigtevecht wil het fort in de toekomst gebruiken voor kleinschalige horeca, verschillende activiteiten zoals workshops en het uitoefenen van ambachten.

Continue reading

De Groene Menukaart Forten op de digitale planken van De Week van het Duurzaam Erfgoed

4 May 2021

Tijdens De Week van het Duurzaam Erfgoed werd De Groene Menukaart Forten uitgelicht. De Week van het Duurzaam Erfgoed is een week vol inspirerende en informerende sessies die in het teken staan van duurzaam erfgoed.

 

Continue reading

Het historische forteiland Pampus in de podcast "Verborgen in het volle zicht"

In de podcast ‘Verborgen in het volle zicht’ bezoekt Simon Heijmans in opdracht van de Erfgoed Deal bijzondere plekken in Nederland die je zo voorbij zou kunnen rijden, maar waar iets staat te gebeuren.In deze aflevering bezoekt hij het historische forteiland Pampus. Dit forteiland zet het verleden in als inspiratiebron om een verduurzamingsslag te maken en wordt hiermee weer zelfvoorzienend, precies zoals vroeger.

Continue reading

Waterturbine bij Fort Pannerden levert duurzame energie

13 April 2021

.

Continue reading

Naar een duurzaam gebruik van Fort bij Nigtevecht

14 April 2021

.

Continue reading

Forteiland Pampus ontvangt 560.000 van Erfgoed Deal

7 April 2021

Forteiland Pampus wil, geïnspireerd door de geschiedenis als zelfvoorzienend militair eiland, zijn verantwoordelijkheid nemen in de energietransitie en als eerste UNESCO Werelderfgoed in Nederland 100% zelfvoorzienend en fossielvrij worden. Een belangrijke stap in de financiering is nu gezet.

Continue reading

Infographic for entrepreneurs: the most important energy laws and subsidies for 2020

7 December 2019

In the field of energy laws and subsidies, things will change for entrepreneurs in the coming year. Which rules did you have to comply with this year and what will change in 2020?

Continue reading

New cultural map for Regional Energy Strategy

31 October 2019

From 28 October 2019, the Regional Energy Strategy (RES) region Rivierenland can use a new map. The Cultural Heritage Agency of the Netherlands, with the cooperation of the municipalities in the region and the province of Gelderland, has developed a map showing the cultural-historical features and characteristics of the landscape.

Continue reading

Sleeping under the stars on Pampus for self-sufficient fortress

18 June 2019

Good news for those who have always wanted to experience a night on an uninhabited island. Fort Island Pampus offers this summer for the first time the opportunity to spend a unique night alone or with others.

Continue reading

Report "Energy Transition and Cultural Heritage" in the Defense Line and NHW

18 January 2019

Commissioned by the Stelling van Amsterdam Program Office and the Hollandse Waterlinie Line Team, Posad, Land-ID and Generation Energy have conducted a study into the energy transition of the cultural heritage, looking at the core qualities of the Defense Line of Amsterdam (SvA) and the New Dutch Water Line ( NHW) with energy generation.

Continue reading

Fortress Pannerden receives electricity from the electricity

4 October 2018

In an attempt to become greener and to reduce operating costs, Fortress Pannerden will generate electricity in the adjacent Waal. Between the groynes and the buoy it will be placed, the old-fashioned - and at the same time ultra-modern - water wheel that will supply Fortress Pannerden with electricity in a year's time. An equally long period preceded the preparation.

Continue reading

Research of 3 forts to download now

15 May 2017

De Groene Grachten and Stichting Liniebreed Ondernemen are proud to present the results of a joint study into making forts and water lines more sustainable. In this report you can read the results of the study.

Continue reading

Pampus and Zown sign a sustainable partnership

6 February 2017

This week, Pampus and Zown officially confirmed their further collaboration in the field of sustainability and self-reliance.

Continue reading

Sustainable interview with Fort 1881

6 January 2017

Jurgen Beumer, owner and operator of the fort, has taken a number of sustainable measures on the fort and tells what this has brought him.

Continue reading

De doelgroep van de Gedenkplaats maakt bewuste keuzes en denkt na over de ‘footprint' die ze tijdens hun leven maken en over dat wat ze achterlaten als ze er zelf straks niet meer zijn. Dit uit zich bij de gedenkplaats o.a. in biologische horeca, afvalscheiding & recycling en natuurlijk de wens tot energieneutraal zijn. Samen met het een team van specialisten bekijken we alle mogelijke scenario’s, zoals het gebruik van de oude waterkelders als energiebron. 

Marian van Weert , Ondernemer Gedenkplaats Fort Nigtevecht

Wij hebben een HR-warmtewisselaar, met warmtepomp en zeer efficiënt luchtbehandelingsysteem. Hierdoor is de luchtkwaliteit zeer hoog, met voor Europese normen lage CO2, fijnstof en schimmel waarden. Ons warmte-terug-win-rendement is 83%!

Marc Heijdeman , Directeur Fort ’t Hemeltje BV

We hebben het dak op het fort waterdicht gemaakt. Ook gebruiken we een grote houtsnipperkachel om het fort én water van de douches te verwarmen. We hebben een groen energiecontract en zijn CO2 neutraal. 

Koos Lucas , Eigenaar B&B Fort Bakkerskil

Fort Resort Beemster heeft ten opzichte van een gewoon wellness bedrijf van soortgelijke grootte ± 40% minder stookkosten. Dit is dankzij een reeks duurzame maatregelen die ons fort eco-vriendelijk en ons hotel CO2-neutraal maakt. 
 

Frank Bart , Directeur Fort Resort Beemster

Bij de recente renovatie van de militaire bergloods zijn de golfplaten voorzien van een isolatielaag, wat een enorme energiebesparing oplevert. De loods dient nu als atelier en voor tentoonstellingen, maar hij wordt ook verhuurd voor speciale bijeenkomsten. Het fort zelf is geheel voorzien van duurzame LED verlichting en ecologie is een terugkerend thema in ons artistieke programma.

Zippora Elders , Artistiek directeur Kunstfort bij Vijfhuizen

If even an age-old canal house can be sustainable, can't it be possible anywhere?

Wubbo Ockels , Astronaut and founder De Groene Grachten