• The Netherlands
  • Museum

Sustainable news

The developments keep on going. Follow the latest sustainable news and see what is happening in your region.

Probiblio en PHI-Factory slaan de handen ineen voor het verduurzamen van bibliotheken

1 June 2023

Probiblio is een organisatie die bibliotheken ondersteunt bij hun werk. Zo helpen ze de bibliotheeksector met het uitvoeren van verschillende taken, zoals het vinden van betrouwbare informatie, het ontwikkelen van lees- en mediavaardigheden en kennis op te doen. Samen met duurzaamheidsspecialist PHI-Factory hebben ze nog een missie aan het takenpakket toegevoegd: het helpen verduurzamen van alle bibliotheken in Nederland, met als eerste de focus op Noord- en Zuid-Hollandse vestigingen.

Continue reading

Een bibliotheek voor iedereen

1 June 2023

“Versterking Bibliotheekwet noodzakelijk”, schrijft de Raad van Cultuur aan minister Van Engelshoven van van Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in zijn advies. De raad is namelijk tot de conclusie gekomen dat niet alle Nederlanders toegang hebben tot een kwalitatief hoogstaand bibliotheekaanbod. Dit moet veranderen! Een bibliotheek voor iedereen is het streven.

Continue reading

Dossier verduurzaming bibliotheken van Probiblio biedt handvaten

1 June 2023

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen gemeenten en provincies. Dat betekent dat hun panden en vastgoed ook verduurzaamd moet worden. Hier vallen bibliotheken ook onder! Zij kunnen bijdragen aan een duurzamere maatschappij door naast maatregelen te implementeren, ook aan de slag te gaan met duurzame bedrijfsvoering. Op de website van Probiblio is in het ‘Dossier Duurzame Bibliotheek’ alles te lezen over het verduurzamen van bibliotheken. Want waarom is het nu zo belangrijk? En wat is duurzame bedrijfsvoering precies?  

Continue reading

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

3 April 2023

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Continue reading

10 bespaartips

24 January 2023

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Continue reading

Een duurzame Open Monumentendag

29 July 2022

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Continue reading

Central Heat Pump becomes the standard

17 May 2022

If your central heating boiler fails, it is often our reflex to replace it with a similar model. From 2026, if it is up to the Dutch Government, that will be a thing of the past. Hybrid heat pumps will then become the standard for heating homes. When replacing your central heating system, you will have to switch to a more sustainable alternative. In many cases this is a hybrid heat pump, but alternatives such as the fully electric heat pump or a connection to a heat network are also possible.

Continue reading

De Groene Menukaart 2021 – Een jaar vol hoogtepunten!

23 December 2021

Afgelopen jaar was een jaar vol groene hoogtepunten voor de Groene Menukaart. Het hele jaar stond in het teken van duurzame ontwikkelingen, want hoewel er aan de voorkant niet veel veranderd lijkt, is de website afgelopen jaar enorm uitgebreid! We lichten een paar van de ontwikkelingen en hoogtepunten uit.

Continue reading

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

1 December 2021

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Continue reading

2 Awards voor De Groene Menukaart!

17 November 2021

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Continue reading

De Groene Menukaart Musea en Podiumkunsten is gelanceerd

10 June 2021

Vandaag is De Groene Menukaart Musea en Podiumkunsten officieel live!
Gedeputeerde Zita Pels, wethouder Marie-Thérèse Meijs, wethouder Touria Meliani en Suze Gehem van De Groene Grachten presenteerden vandaag samen de twee gloednieuwe menukaarten tijdens een talkshowuitzending.

Continue reading

#cultuuropgroen: Duurzaamheid centraal in zomernummer tijdschrift Boekman

7 June 2021

De nood door de klimaatcrisis is hoog. Maar hoe kan de cultuursector bijdragen aan een groenere wereld? De auteurs in het komende nummer van Boekman laten zien dat cultuur bij uitstek geschikt is om mensen meer bewust te maken van duurzaamheid.

Continue reading

Rijksmuseum ontvangt als eerste museum 5 sterren voor duurzaam beheer

Het Rijksmuseum heeft dit jaar een BREEAM-NL In-Use duurzaamheidscertificaat mogen ontvangen met een ‘outstanding’ beoordeling. Dit is de hoogste beoordeling en betreft 5 sterren. Het Rijksmuseum is hiermee het allereerste museum ter wereld dat voor het beheer van een bestaand gebouw de hoogste haalbare beoordeling scoort.

 

Continue reading

Launch of the international Green Menu

10 December 2020

Heritage and sustainable retrofitting specialists from Slovenia, Portugal and the Netherlands, supported by EIT Climate-KIC, have joined forces in a pan-European project on sustainable heritage that is helping to make complex renovation of historic residential buildings easier, more attractive and scalable.

Continue reading

Willem and Lies: "We try to make the farm as energy neutral as possible"

10 June 2020

Short introduction
We are Willem and Lies and come from the heart of Amsterdam. When we saw this farmhouse, we immediately fell in love. We received the key in January 2019 and hope to complete the renovation in August.

Continue reading

New funds for heritage

1 April 2020

New funds have been added to the Culture fund, including new funds for windmills, country estates and one specifically for Limburg's countryside.

Continue reading

Katja from Beets: "Building sustainably with respect for the authentic character"

11 March 2020

Short introduction 
My name is Katja Schuitema. Since 2015, I have been living in a unique farmhouse in Beets with my partner and two children. We live there in the part that used to be a shed for the cattle and that was inhabited by the workers ....

Continue reading

Wim and Janneke from Edam: ‘We actually built a building within another building’

6 September 2019

Short introduction

We are Wim van den Essenburg, young pensionado and Janneke Rijpstra, communication manager. We have one daughter who lives with us, she is studying Social Sciences and a son who works for Google and lives in Dublin.

Continue reading

Coen and Sander from Ilpendam: "Our monument can hardly become more sustainable than it is now"

6 July 2019

Coen and Sander made their new home more sustainable. We visited them! "Our monument can hardly become more sustainable than it is nows".

Continue reading

If even an age-old canal house can be sustainable, can't it be possible anywhere?

Wubbo Ockels , Astronaut and founder De Groene Grachten

For years we have wanted the impossible: solar panels on our prominently visible monumental roof. Now we can generate our own energy!

Egbert Fransen , Director Pakhuis de Zwijger

Thanks to the new double glazing and the replacement of the old gas boiler, the gas tap in our monumental building was one step further to being closed. Two birds with one stone; greatly improved thermal insulation, but also a noticeable and highly desirable reduction in noise pollution from the street and the water.

Family Overweg , Keizersgracht

We have preserved our National Monument from 1657. We started with The Green Menu. De Groene Grachten then provided excellent advice and provided insight into what is possible, how sustainable it is and how profitable it is. They also offered assistance with the permit application to the municipality. We are very satisfied with the result!

Karin Kersten , Director Facility Management and Manager of the year, ABN AMRO