• The Netherlands
  • Fort

Forteiland Pampus ontvangt bijna 1 miljoen Europese subsidie voor verduurzaming

Forteiland Pampus ontvangt een subsidie van 996.00 euro van REACT-EU voor de aanleg van een volledig nieuw en fossielvrij energiesysteem. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling van de Europese Unie (REACT-EU Kansen voor West II) focust zich op economisch herstel na de Coronacrisis met speciale aandacht voor de digitale en circulaire economie. De toegekende subsidie van bijna 1 miljoen zet de duurzame ambities van Pampus in een stroomversnelling.

Het forteiland was zelf al aan de slag met een tal van duurzame projecten: een nieuw circulair entreegebouw door Paul de Ruiter Architects, een energieneutraal zomerpaviljoen, een elektrische vloot en high-tech waterzuivering door nanofiltratie. Het nieuwe energiesysteem is in al deze projecten de verbindende factor.

Met het energiesysteem zal energie worden opgewerkt door zon, wind, waterstof en biovergisting. Door middel van een smart grid wordt de opgewekte energie zo efficiënt mogelijk gebruikt en opgeslagen. Het systeem is aanbod gedreven, wat betekent dat het aanbod het verbruik bepaalt. Zo is bijvoorbeeld een dynamische menukaart in het horecapaviljoen mogelijk met weinig energie en meer koude bereidingen.

Directeur van Stichting Forteiland Pampus verwacht mede dankzij deze subsidie rond 23 één  van de eerste duurzaam zelfvoorzienende werelderfgoederen te zijn.

Over Forteiland Pampus 

Forteiland Pampus is onderdeel van De Hollandse Waterlinies en daarmee UNESCO-werelderfgoed. Het forteiland is het sluitstuk van de Stelling van Amsterdam, een baken van militaire en nautische geschiedenis en een drukbezochte museale- en recreatielocatie. Pampus is al sinds 1895 volledig zelfvoorzienend.

 

Other news

Central Heat Pump becomes the standard

If your central heating boiler fails, it is often our reflex to replace it with a similar model. From 2026, if it is up to the Dutch Government, that will be a thing of the past. Hybrid heat pumps will then become the standard for heating homes. When replacing your central heating system, you will have to switch to a more sustainable alternative. In many cases this is a hybrid heat pump, but alternatives such as the fully electric heat pump or a connection to a heat network are also possible.

Continue reading

De Groene Menukaart 2021 – Een jaar vol hoogtepunten!

Afgelopen jaar was een jaar vol groene hoogtepunten voor de Groene Menukaart. Het hele jaar stond in het teken van duurzame ontwikkelingen, want hoewel er aan de voorkant niet veel veranderd lijkt, is de website afgelopen jaar enorm uitgebreid! We lichten een paar van de ontwikkelingen en hoogtepunten uit.

Continue reading

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Continue reading