• The Netherlands
  • House

Open Monumentendag Leiden

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Dat monumenten duurzaam kunnen, dat laten we op De Groene Menukaart al jaren zien. Maar nu kunt u het zelf ervaren. Op Open Monumentendag openen de deuren. Ook monumenten die normaal gesloten zijn voor het publiek. Een unieke kans dus om eens binnen te kijken maar ook om u te verwonderen over hoe duurzame maatregelen zijn toegepast. Bij sommige monumenten is de duurzame renovatie zelfs nog bezig, des te interessanter omdat u dan echt de praktijk ziet. Naast binnen kijken worden er ook veel activiteiten georganiseerd zoals lezingen en zijn er op sommige plekken ook duurzame monumentenadviseurs aanwezig waar u met vragen bij terecht kunt.
 
Open Monumentendag Leiden
Voorafgaand aan de Open Monumentendagen kunt u op vrijdagavond 9 september een lezing in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden over duurzaam erfgoed bijwonen. En neem vooral tijdens de Open Monumentendagen zelf een kijkje in het pas gerenoveerde en verduurzaamde stadhuis. Daar staan experts van de gemeente ook met een stand waar u met al uw vragen terecht kunt. 
 
Pas bij de presentatie van het boekje, op 1 september, wordt het programma bekend gemaakt en welke monumenten worden opengesteld. Ik neem even contact op met de organisatie wat ik precies mag delen. Het programma, welke monumenten opengesteld worden, en meer informatie over wat er te doen is in Leiden, is te vinden op: https://openmonumentendagenleiden.nl/ vanaf 1 september meen ik. 
 
 
Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs
Dit jaar staan dus duurzame monumenten centraal. Om die reden wordt dit jaar de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De prijs wordt na besluit van de jury uitgereikt aan het monument waar sprake is van een uitstekende samenwerking tussen de betrokken partijen, of waar innovatieve technieken gebruikt zijn. De prijs dienst als inspiratie en stimulans voor andere monumenteneigenaren en erfgoedexperts.  
 
Meer weten?
Wil u weten welke erfgoedlocaties bij u in de buurt kunt bezoeken? Werp dan snel een blik op de website van Open Monumentendag Leiden >>

Published on
8 September 2022

All news items

Other news

Coen and Sander from Ilpendam: "Our monument can hardly become more sustainable than it is now"

Coen and Sander made their new home more sustainable. We visited them! "Our monument can hardly become more sustainable than it is nows".

Continue reading

Wim and Janneke from Edam: ‘We actually built a building within another building’

Short introduction

We are Wim van den Essenburg, young pensionado and Janneke Rijpstra, communication manager. We have one daughter who lives with us, she is studying Social Sciences and a son who works for Google and lives in Dublin.

Continue reading

Katja from Beets: "Building sustainably with respect for the authentic character"

Short introduction 
My name is Katja Schuitema. Since 2015, I have been living in a unique farmhouse in Beets with my partner and two children. We live there in the part that used to be a shed for the cattle and that was inhabited by the workers ....

Continue reading