Rond het huis

Er is meestal veel ruimte rondom het fort, de vesting en de genieloods. Daar zijn allerlei mogelijkheden om slim met water en groen om te gaan. U kunt bijvoorbeeld regenwater opvangen en gebruiken om uw toilet mee te spoelen. Ook kunt u grijs water opvangen en zuiveren met een helofytenfilter. En in een moestuin plant en oogst u eigen groenten, kruiden en fruit. En heeft u wel eens van een aquaponic gehoord?

  • Dakdokters, waterberging krattensysteem
  • Tip: Herstel de waterkelders in ere!

    Herstel de waterkelders in ere!

    Veel forten hebben van oorsprong een of meerdere waterkelders onder het fort, waar het regenwater via de druipkokers gefilterd en opgevangen werd. Veel waterkelders zijn zeer geschikt om in ere te herstellen. U kunt op die manier de toiletten voorzien van water. In sommige gevallen is het water van dusdanig goede kwaliteit, dat het ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden. Fort 1881 en Fort Everdingen brouwen zelfs bier van het water uit de waterkelders!

    Tip

Slimme regenton

Met een ‘slimme regenton’ kan regenwater opgevangen worden. Deze regenton krijgt informatie over aanstaande regenbuien en kan zichzelf leeg maken voordat een bui begint. Hierdoor gebruikt u het opgevangen regenwater optimaal én hoeft u zich geen zorgen te maken dat de regenton overstroomt. De slimme regenton kan ook gebruikt worden in de publieke ruimte. Dan kunnen de aangesloten regentonnen fungeren als waterbassin in de zomer, bijvoorbeeld voor het bewateren van planten.

Tip

Filtratie Circulatiepomp

Met duurzame zwembad- en vijverpompen kan u het debiet en de snelheid geheel zelf of automatisch regelen. Dit in tegenstelling tot standaard circulatiepompen, die alleen op volle kracht draaien. Hierdoor bespaart u al snel meer dan 80% van de energiekosten!

Tip

Groene parkeerplaats

De parkeerplaats kan gebruikt worden voor meer dan alleen parkeren. Het is aan te raden om de parkeerplaatsen met halfverharding te bedekken, zodat ze mooi groen zijn en regenwater kan infiltreren in de bodem. Door een carport te plaatsen met zonnecollectoren kunnen bezoekers van het fort de elektrische auto bovendien opladen met zelf opgewekte elektriciteit. Overtollige energie kan gebruikt worden door het fort.
Fort Maarsseveen heeft een heel andere vorm van een groene parkeerplaats. Bezoekers kunnen hier hun auto zetten op een speciale parkeerplek langs de Maarsseveensevaart. Vanaf hier kunnen ze met het trekpontje naar het fort. Het maakt de weg ernaartoe bovendien nóg aantrekkelijker.

Tip

Loading...