• Gemeente Amstelveen
  • Jaren dertig woning

Groene Menukaart helpt eigenaren van jaren ‘30 woningen bij verduurzaming

Vandaag is op de bewonersavond in de wijk Elsrijk de Groene Menukaart Amstelveen gepresenteerd. Deze website is het resultaat van een samenwerking van de gemeente, bewonersinitiatief Duurzaam Elsrijk en De Groene Grachten. De Groene Grachten heeft voor vijf representatieve woningen in de wijk de duurzame mogelijkheden, juridische en financiële haalbaarheid onderzocht. De inzichten uit deze adviestrajecten zijn tijdens de informatiebijeenkomst gepresenteerd en samengevat op De Groene Menukaart voor jaren ’30 woningen. 

De Gemeente Amstelveen wil het verduurzamen van de stad versnellen en energiebesparende maatregelen van inwoners stimuleren. Het doel is het verminderen van het energiegebruik met uiteindelijke ambitie om Amstelveen fossielonafhankelijk te maken. Om huiseigenaren van historische panden te stimuleren heeft de gemeente in samenwerking met De Groene Grachten vijf representatieve jaren ’30 woningen in de wijk Elsrijk geselecteerd voor een duurzaam advies op maat. De adviseurs van De Groene Grachten hebben deze woningen geanalyseerd én onderzoek gedaan naar de mogelijke verbeteringen voor energiebesparing, energieopwekking en duurzame verwarming. Op basis van deze adviezen zijn voor alle de jaren ’30 woningen in de Amstelveense wijk de mogelijke maatregelen in kaart gebracht op De Groene Menukaart.

Op De Groene Menukaart Amstelveen vinden eigenaren van jaren ’30 woningen oplossingen voor isolatie, ventilatie, verwarming, elektriciteit, water en groen en quick wins. Bij de maatregelen staat ook vermeld welke subsidies, financiering en gemeentelijke regelgeving van toepassing is. De rekentools geven een indicatie van de kosten, besparing, comfortverbetering en milieu impact. Wie geïnspireerd kan aan de slag met de vervolgstappen, zoals een energieadvies of de uitvoering. De Groene Menukaart is daarmee hét startpunt voor verduurzaming voor eigenaren van jaren ’30 woningen. 

 
 

Gepubliceerd op
22 oktober 2020

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder