• Gemeente Amstelveen
  • Jaren dertig woning

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Het kabinet wil met deze beslissing duidelijkheid bieden voor leveranciers, installateurs en woning- en gebouweigenaren. Door samen op te trekken met installateurs en fabrikanten worden nu de nodige voorbereidingen getroffen om straks genoeg monteurs te hebben om de nieuwe warmtepompen te installeren.

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de cv-ketel op koude dagen bijspringt is de hybride warmtepomp voor veel woningen geschikt, en kan zowel op korte als lange termijn (in combinatie met een duurzaam gas) bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. Uiteraard wordt ook de overstap naar andere warmtepompsystemen aangemoedigd, waarbij helemaal geen gasverbruik meer nodig is.

Voor woningen die niet geschikt zijn voor zo'n systeem blijft een uitzonderingsmogelijkheid bestaan, waaronder monumenten. Voor het plaatsen van een hybride warmtepomp geldt dat de woning eerst goed geïsoleerd en geventileerd moet worden. Verder is een hybride warmtepomp het meest efficiënt wanneer deze wordt gecombineerd met zonnepanelen en lagetemperatuur (vloer)verwarming.

Lees meer op de site van de Rijksoverheid

Gepubliceerd op
17 mei 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Groene Menukaart helpt eigenaren van jaren ‘30 woningen bij verduurzaming

Vanaf vandaag staat ‘de Groene Menukaart’ voor de Gemeente Amstelveen online. Deze Groene Menukaart Amstelveen is er speciaal voor eigenaren van jaren ’30 woningen.

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder