• Gemeente Blaricum
  • Woonhuis

Dossier verduurzaming bibliotheken van Probiblio biedt handvaten

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen gemeenten en provincies. Dat betekent dat hun panden en vastgoed ook verduurzaamd moet worden. Hier vallen bibliotheken ook onder! Zij kunnen bijdragen aan een duurzamere maatschappij door naast maatregelen te implementeren, ook aan de slag te gaan met duurzame bedrijfsvoering. Op de website van Probiblio is in het ‘Dossier Duurzame Bibliotheek’ alles te lezen over het verduurzamen van bibliotheken. Want waarom is het nu zo belangrijk? En wat is duurzame bedrijfsvoering precies?  

Bibliotheken hebben, net als alle andere instanties en organisaties, een verantwoordelijkheid om hun steentje bij te dragen aan de duurzame energietransitie als we in Nederland in 2050 circulair willen zijn. Een flinke opgave! Daarom krijgen bibliotheken vanuit de overheid financiële steun om dit te kunnen bewerkstelligen.

Ook geeft Probiblio enkele tips voor duurzame bedrijfsvoering, zoals het gebruiken van groene schoonmaakmiddelen, het scheiden van afval, duurzame mobiliteit voor de medewerkers en nog veel meer. Hiermee straalt de bibliotheek uit serieus met duurzaamheid bezig te zijn, in alle aspecten van de organisatie.

Daarnaast zijn er veel makkelijk te implementeren maatregelen die al een flink verschil kunnen maken, zoals het vervangen van lampen voor ledverlichting en het gebruiken van zuinige apparatuur. In het dossier van Probiblio is hier alles over te lezen.

Op naar alle bibliotheken in Nederland duurzaam!  

Gepubliceerd op
1 juni 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Een duurzame Open Monumentendag

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder