• Gemeente Blaricum
  • Woonhuis

Dossier verduurzaming bibliotheken van Probiblio biedt handvaten

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen gemeenten en provincies. Dat betekent dat hun panden en vastgoed ook verduurzaamd moet worden. Hier vallen bibliotheken ook onder! Zij kunnen bijdragen aan een duurzamere maatschappij door naast maatregelen te implementeren, ook aan de slag te gaan met duurzame bedrijfsvoering. Op de website van Probiblio is in het ‘Dossier Duurzame Bibliotheek’ alles te lezen over het verduurzamen van bibliotheken. Want waarom is het nu zo belangrijk? En wat is duurzame bedrijfsvoering precies?  

Bibliotheken hebben, net als alle andere instanties en organisaties, een verantwoordelijkheid om hun steentje bij te dragen aan de duurzame energietransitie als we in Nederland in 2050 circulair willen zijn. Een flinke opgave! Daarom krijgen bibliotheken vanuit de overheid financiële steun om dit te kunnen bewerkstelligen.

Ook geeft Probiblio enkele tips voor duurzame bedrijfsvoering, zoals het gebruiken van groene schoonmaakmiddelen, het scheiden van afval, duurzame mobiliteit voor de medewerkers en nog veel meer. Hiermee straalt de bibliotheek uit serieus met duurzaamheid bezig te zijn, in alle aspecten van de organisatie.

Daarnaast zijn er veel makkelijk te implementeren maatregelen die al een flink verschil kunnen maken, zoals het vervangen van lampen voor ledverlichting en het gebruiken van zuinige apparatuur. In het dossier van Probiblio is hier alles over te lezen.

Op naar alle bibliotheken in Nederland duurzaam!  

Gepubliceerd op
1 juni 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Groene Menukaart helpt eigenaren van arbeiderswoningen en villa’s bij verduurzaming.

Vanaf vandaag staat ‘de Groene Menukaart’ voor de regio Gooi en Vechtstreek online. Deze Groene Menukaart is er speciaal voor eigenaren van arbeidswoningen en villa’s. Zij kunnen zich laten inspireren door de ruim zeventig maatregelen op de site waarmee ze hun historische pand kunnen verduurzamen. De Groene Menukaart geeft ook inzicht in onder andere financieringsmogelijkheden,  landelijke en gemeentelijke subsidies, mogelijke besparingen en vergunningen. Zodat huiseigenaren direct aan de slag kunnen!

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder