• Gemeente cultuurpanden
  • Podium

De Melkweg ging van energielabel G naar label A

Theo de Laat is al jaren de gebouwbeheerder bij Stichting Melkweg en is pionier in het verduurzamen van het gebouw. Hij begon 10 jaar geleden met de eerste maatregelen, maar inmiddels is het hele gebouw al flink onder handen genomen: van de kleedkamers tot de opslaghokken.

In dit interview vertelt Theo hoe hij het verduurzamingstraject heeft aangepakt. Hij vertelt over de samenwerking met de gemeente Amsterdam, het sparren met De Groene Grachten over duurzame oplossingen en zijn eigen innovatieve ideeën om de voetafdruk van de Melkweg te verkleinen. 

Ook vertelt hij welke duurzame maatregelen hij heeft toegepast en wat deze opleveren. Zo vertelt hij onder meer over één van zijn grootste projecten: de ledverlichting. De Melkweg heeft ondertussen al 50% led in theaterverlichting, 95% in de huisverlichting en maar liefst 100% in de buiten-en noodverlichting. Benieuwd welke maatregelen er nog meer getroffen zijn? Lees hier het hele interview met Theo.

 

Overig nieuws

#cultuuropgroen: Duurzaamheid centraal in zomernummer tijdschrift Boekman

De nood door de klimaatcrisis is hoog. Maar hoe kan de cultuursector bijdragen aan een groenere wereld? De auteurs in het komende nummer van Boekman laten zien dat cultuur bij uitstek geschikt is om mensen meer bewust te maken van duurzaamheid.

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder