• Gemeente Hilversum
  • Fort

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is samen met Stelling van Amsterdam erkend als UNESCO Werelderfgoed: De Hollandse Waterlinies

Sinds maandag 26 juli is de Hollandse Waterlinie officieel UNESCO Werelderfgoed. Samen met de Stelling van Amsterdam ontvangen ze deze status en vormen ze de Hollandse Waterlinies. De Stelling van Amsterdam is al sinds 1996 UNESCO werelderfgoed. 

Met De Hollandse Waterlinie is het UNESCO erfgoed uitgebreid. Een hele logische stap want de twee waterlinies vertellen samen een verhaal van de strategische inzet van water bij de verdediging van Nederland met water als bondgenoot. 

Waarde van de UNESCO Werelderfgoedstatus 

De UNESCO Werelderfgoed status bevestigt de internationale betekenis van het unieke Nederlandse erfgoed. Het biedt bescherming en behoud van de militairhistorische waterlinies en tegelijkertijd economische en maatschappelijk kansen voor een duurzame exploitatie van het erfgoed. 

Meer weten over De Hollandse Waterlinies? Klik hier.

Overig nieuws

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder

Groene Menukaart helpt eigenaren van arbeiderswoningen en villa’s bij verduurzaming.

Vanaf vandaag staat ‘de Groene Menukaart’ voor de regio Gooi en Vechtstreek online. Deze Groene Menukaart is er speciaal voor eigenaren van arbeidswoningen en villa’s. Zij kunnen zich laten inspireren door de ruim zeventig maatregelen op de site waarmee ze hun historische pand kunnen verduurzamen. De Groene Menukaart geeft ook inzicht in onder andere financieringsmogelijkheden,  landelijke en gemeentelijke subsidies, mogelijke besparingen en vergunningen. Zodat huiseigenaren direct aan de slag kunnen!

Lees verder