• Nederland
  • Museum

Groene Menukaart helpt eigenaren historische panden in Zaanstad bij verduurzaming.

Zaanstad werkt aan een toekomstgericht, gezond en aantrekkelijk woon-, leef- en ondernemersklimaat. Op het gebied van energie en klimaat richt Zaanstad zich op het verduurzamen van de gebouwde omgeving, waaronder ook de particuliere monumenten. Ook richt Zaanstad zich op het opwekken van duurzame energie. 

Voor u als woningeigenaar is het vaak onduidelijk welke maatregelen getroffen kunnen worden, wat wel en wat niet mag, welke invloed dit heeft op de uitstraling van het pand en welke financieringsmogelijkheden er beschikbaar zijn, lokaal of landelijk. Deze Groene Menukaart is onderdeel van een bredere samenwerking met de gemeenten Waterland, Purmerend, Beemster en Edam-Volendam voor het verduurzamen van monumenten. Hiervoor werken de gemeenten samen met Duurzaam Bouwloket, Bureau MVO en De Groene Grachten.

Om u en andere eigenaren van monumenten en andere historische panden op weg te helpen heeft de gemeente Zaanstad in samenwerking met De Groene Grachten een Groene Menukaart gemaakt.  De adviseurs van De Groene Grachten hebben verschillende monumentale panden geanalyseerd én onderzoek gedaan naar de mogelijke verbeteringen voor energiebesparing, energieopwekking en duurzame verwarming. Op basis van deze adviezen zijn de mogelijke maatregelen in kaart gebracht op De Groene Menukaart zodat u ook aan de slag kunt met het verduurzamen van uw woning. Er zijn in totaal meer dan 70 maatregelen samengevat!  

Woningeigenaren vinden op De Groene Menukaart Zaanstad oplossingen voor isolatie, ventilatie, verwarming, elektriciteit, water en groen en quick wins. Behalve de technische haalbaarheid zijn ook de financiële en juridische haalbaarheid in kaart gebracht. Denk hierbij aan financieringsmogelijkheden en het aanvragen van vergunningen. Ook  is het mogelijk om een snelle berekening te maken van de investering en besparing op CO2 en de energierekening, op basis van vierkante meters. 

Waarom een Groene Menukaart? “Nederland telt 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat zijn zo’n 20% van alle woningen in Nederland, varierend van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen”, aldus Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten. Om deze gebouwen klaar te maken voor de toekomst is het belangrijk ze te verduurzamen. Het verduurzamen van historische panden vraagt om een andere aanpak dan die bij nieuwbouw. Gehem: “Mensen denken vaak dat benodigde vergunningen het verduurzamen van historische panden bemoeilijkt Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en moeten de duurzame maatregelen passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Om drempels zoals vergunningen en ontbrekende kennis weg te nemen is De Groene Menukaart ontwikkeld.

Benieuwd naar hoe u uw monumentale pand kunt verduurzamen? Kijk voor meer informatie op X

 

Overig nieuws

Subsidie voor warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenet in 2021

Ook in 2021 biedt de overheid een tegemoetkoming voor het verduurzamen van uw woning of pand. Wel zijn er een aantal dingen veranderd, zo zijn de subsidieregeling voor isolerende maatregelen en de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) samengevoegd. En u krijgt nu ook subsidie voor de aansluiting op een warmtenet. 

Lees verder

Nieuwe fondsen voor Erfgoed

Er zijn nieuwe fondsen op naam bij het Cultuurfonds bijgekomen, waaronder nieuwe fondsen voor molens, buitenplaatsen en één specifiek voor Limburgse interieurs.

Lees verder