• Gemeente Staphorst
  • Boerderij

Rijksmonument gerenoveerd en verduurzaamd

Even voorstellen

In juli 2016 kocht Jacob Kin samen met zijn vrouw een typische Staphorster boerderij in Rouveen, met als doel om deze te gebruiken als vakantieboerderij. De grote verbouwing ging van start in januari 2018, en in mei 2019 was de verbouwing afgerond. De vakantieboerderij ‘An Diek’ wordt inmiddels bezocht door recreanten. 

Waarom sprak deze boerderij jullie zo aan? 

Onze intentie was niet om de boerderij als woning voor onszelf te gebruiken. We wilden er echt een vakantieboerderij van maken. Doordat het een unieke Staphorster boerderij is, die op zijn beurt is omgegeven door andere Staphorster boerderijen, kunnen we gasten iets unieks bieden. 

Wat maakt deze boerderij zo bijzonder? 

De boerderij is een rijksmonument gebouwd in +/- 1850 en tot 2010 in deze staat bewoond. Toen we de boerderij kochten, was deze nog nooit verbouwd of gerenoveerd, waardoor alle karakteristieke elementen van de Staphorster boerderij nog aanwezig waren. Te denken valt aan een klein voorhuis met authentieke haarden, waarnaast ook de bedsteden zijn gesitueerd, met daarachter de deel, de stal voor het vee en de hooizolder. We hebben geprobeerd om zoveel mogelijk oude elementen te behouden. Alleen in de voormalige stal hebben we een slaapkamer en een badkamer gemaakt, en op de hooizolder hebben we twee slaapkamers plus een extra badkamer gecreëerd. 

In welke staat was de boerderij? 

Omdat de boerderij in al die jaren niet was gerenoveerd, was de staat waarin de boerderij verkeerde toen we het kochten ronduit slecht. De gebinten waren op de vloer verrot waardoor de boerderij verzakt was. De oude muren moesten we op de vaste grond zetten. Daarnaast was er alleen een kraan/pomp aanwezig op de deel, en er was geen douche of toilet. We moesten authentieke delen eruit halen en terugplaatsen. Een deel van de muren is vernieuwd en de vloer is helemaal uitgegraven om riolering aan te leggen. Ook de rieten kap en (bijna) alle oude gebinten zijn verwijderd. Andere gave oude gebinten zijn teruggeplaatst. Aan de binnenkant zat de kap vol met roet van de kachel. 

Wat hebben jullie gedaan om de boerderij duurzamer te maken en met welk doel?

We zijn begonnen met het bijna geheel slopen van de woning en daarna herbouwen met veel isolatie. We hebben geïsoleerde vloeren, een geheel geïsoleerd dak en geïsoleerde binnenmuren tegen de oude buitenmuren geplaatst.  Omdat de boerderij een rijksmonument is, mochten we alleen enkelglas zetten. Wel hebben we uitneembare binnenramen geplaatst die luchtdicht afgesloten zijn voor een betere warmte- en geluidsisolatie. De boerderij is zo goed geïsoleerd, dat wanneer je in de winterperiode de verwarming uitschakelt, de temperatuur per dag met ongeveer 1°C naar beneden gaat. 

We hebben gekozen voor vloerverwarming met lage water temperatuur. Het water hiervoor, en de boiler, worden verwarmd met een elektrische lucht/water warmtepomp. De woning is luchtdicht gebouwd en de ventilatielucht wordt verwarmd door de warmte terugwin installatie.

Omdat er in deze woning nooit een gasaansluiting heeft gezeten, was de keuze voor de warmtepomp snel gemaakt. De woning heeft het gastijdperk overgeslagen: van Staphorster klaverblad kachel naar warmtepomp.

Daarnaast is er in elke ruimte een thermostaat te vinden om zo efficiënt mogelijk met de temperatuur om te gaan. 

Eigenaren van monumentale boerderijen die op zoek zijn naar mogelijkheden om hun pand duurzaam te verbouwen, kunnen de oplossing het beste zoeken in isolatie. Hiermee valt de meeste winst te behalen. Overigens hoef je het verbouwen en energiezuinig maken van de woning niet allemaal zelf te bekostigen. De overheid heeft veel subsidiemogelijkheden, vooral op provinciaal niveau. Wij konden daar ook goed gebruik van maken.

Waar liepen jullie tegenaan? 

Eigenlijk hebben we geen weerstand of tegenslag gehad. We hebben het hele proces als positief ervaren. Samen met Het Oversticht (monumentenzorg) hebben we plannen uitgewerkt waarbij het een groot voordeel was dat we beiden hetzelfde wilden, namelijk alle monumentale items behouden. Ook hebben ze goede adviezen gegeven voor de provinciale subsidiemogelijkheden.  Een voorwaarde van de provincie was dat we een bouwbegeleider inhuurden die toezicht hield  tijdens de verbouwing. Voor de administratie naar de provincie en het controleren of alles uitgevoerd wordt volgens de plannen en voorwaarden van Het Oversticht, is een bouwbegeleider zeer waardevol. 

Maar welke plannen je ook maakt, de aannemer en de timmermannen die het moeten realiseren maken het verschil. Aannemer Jansen heeft hier laten zien dat ze heel goed monumenten kunnen restaureren. 

Kijk op onze website voor meer foto’s: www.vakantieboerderijandiek.nl   

 

Gepubliceerd op
1 januari 2020

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

2 Awards voor De Groene Menukaart!

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Lees verder

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Lees verder

Subsidie voor warmtepompen, zonneboilers, isolatie en warmtenet in 2021

Ook in 2021 biedt de overheid een tegemoetkoming voor het verduurzamen van uw woning of pand. Wel zijn er een aantal dingen veranderd, zo zijn de subsidieregeling voor isolerende maatregelen en de investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) samengevoegd. En u krijgt nu ook subsidie voor de aansluiting op een warmtenet. 

Lees verder