De gemeenten in de Regio Gooi en Vechtstreek staan gezamenlijk voor de uitdaging om de historische woningvoorraad in de regio te verduurzamen. Tegelijkertijd willen steeds meer eigenaren van historische gebouwen en monumenten aan de slag met verduurzaming. Voor u als woningeigenaar is het vaak onduidelijk welke maatregelen getroffen kunnen worden, wat wel en wat niet mag, welke invloed dit heeft op de uitstraling van het pand en welke financieringsmogelijkheden er beschikbaar zijn, lokaal of landelijk.
Om u en andere eigenaren van monumenten en andere historische panden op weg te helpen hebben de gemeenten in de Regio Gooi & Vechtstreek in samenwerking met De Groene Grachten een Groene Menukaart gemaakt voor twee veelvoorkomende typen panden in de regio: arbeiderswoningen en villa’s. De adviseurs van De Groene Grachten hebben deze woningen geanalyseerd én onderzoek gedaan naar de mogelijke verbeteringen voor energiebesparing, energieopwekking en duurzame verwarming. Op basis van deze adviezen voor alle arbeidswoningen en villa’s de mogelijke maatregelen in kaart gebracht op De Groene Menukaart zodat u ook aan de slag kunt met het verduurzamen van uw woning. Er zijn in totaal meer dan 70 maatregelen samengevat!
Woningeigenaren vinden op De Groene Menukaart regio Gooi en Vecht oplossingen voor isolatie, ventilatie, verwarming, elektriciteit, water en groen en quick wins. Behalve de technische haalbaarheid zijn ook de financiële en juridische haalbaarheid in kaart gebracht. Denk hierbij aan financieringsmogelijkheden en het aanvragen van vergunningen. Ook is het mogelijk om een snelle berekening te maken van de investering en besparing op CO2 en de energierekening, op basis van vierkante meters.
Waarom een Groene Menukaart? “Nederland telt 1,5 miljoen woningen van voor 1945. Dat zijn zo’n 20% van alle woningen in Nederland, varierend van jaren ’30 woningen tot monumentale grachtenpanden en landgoederen”,aldus Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten. Om deze gebouwen klaar te maken voor de toekomst is het belangrijk ze te verduurzamen. Het verduurzamen van historische panden vraagt om een andere aanpak dan die bij nieuwbouw. Gehem:“Mensen denken vaak dat benodigde vergunningen het verduurzamen van historische panden bemoeilijkt Ook lijkt het vinden van financiering ingewikkeld en moeten de duurzame maatregelen passen bij een oud gebouw. Maar ieder pand heeft wel degelijk zijn eigen mogelijkheden.” Om drempels zoals vergunningen en ontbrekende kennis weg te nemen is De Groene Menukaart ontwikkeld.