Elektriciteit opwekken

Zelf energie opwekken zodat u nooit meer naar uw energierekening hoeft om te kijken. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Er liggen mogelijkheden op de daken van bijgebouwen op de erven van de Staphorster boerderij. Houd wel het aantal panelen beperkt, houd ze uit het zicht voor het publiek, plaats ze niet op bijzondere daken zoals die met riet, kies voor egaal zwarte panelen en plaats ze in de onderste dakhelft. Heeft u geen geschikt dak? Onderzoek dan of u dit samen kunt doen op het dak van een ander. Dit is te regelen via de postcoderoosregeling.

  • 83.5 m2
  Jaarlijkse besparing: €1.220 - €1.580 Indicatie investering: €10.650 - €13.650

  Indicatie investering

  Dit is een indicatieve prijs op basis van kengetallen

  Extra comfort: Niet van toepassing Besparing CO2: 2.479 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 2.479kg staat gelijk aan:

  • 33 ritjes Maastricht-Parijs

  Tip: Zonnecellen in glas

  Tegenwoordig is het ook mogelijk om zonnecellen tussen glazen platen toe te passen. Deze beglazing laat licht door naast de opwekking van energie. Deze vorm van opwekking is relatief duur.

  Weetje

  Voor het opwekken van stroom hebben zonnepanelen niet per se direct zonlicht nodig. Ook op een bewolkte dag levert een paneel elektriciteit.

  Tip: Zonnepergola en -carport

  Andere alternatieve plekken voor uw dak zijn pergola’s en carports.
 • Aandachtspunt: SDE+

  Wilt u als bedrijf of pandeigenaar zelf duurzame energie opwekken? Dan kunt u gebruik maken van de SDE+ regeling. SDE+ vergoedt het verschil tussen de relatief lage kostprijs van grijze energie en de relatief hoge kostprijs van groene energie over een periode van acht, twaalf of vijftien jaar. Afhankelijk van de hoeveelheid energie en de technologie die hiervoor gebruikt wordt.
 • foto: Cris Toala Olivares

  Tip: Kies duurzaam

  Welke energiebedrijven zijn écht duurzaam? Jaarlijks beoordelen WISE, Natuur&Milieu, Greenpeace en de Consumentenbond de stroomleveranciers. Lees hier welke leverancier bij u past.

Omvormer

Wanneer u de overstap heeft gemaakt naar zonnepanelen, heeft u een omvormer nodig om de energie te kunnen transporteren of in huis te kunnen gebruiken. Het vermogen van een zonne-energieomvormer loopt van 100 Wp tot ongeveer 7.000 Wp voor consumententoepassing. Er zijn zeer veel aanbieders van deze omvormers. Aangezien dit een essentieel onderdeel binnen de opwekking is van zonne-energie doet u er goed aan om een kwalitatief hoogwaardige omvormer aan te schaffen.

Tip

Veldopstelling zonnepanelen

Indien het niet mogelijk is om zonnepanelen op uw pand te plaatsen maar u wel in het bezit bent van een stuk grond, kan een veldopstelling een mogelijkheid zijn. Hierbij plaatst men een onderconstructie, doorgaans gericht op het zuiden, waarop de zonnepanelen geplaatst worden. Dit is een relatief dure manier ten opzichte van een dak opstelling aangezien er een complete nieuwe constructie gemaakt dient te worden. Er zijn ook kleinere varianten waarbij ballastbakken voor dakconstructies gebruikt worden op de grond.

Tip

Loading...