Gevelisolatie

Oude panden zijn van oorsprong vaak ongeïsoleerd. Door de gevel te isoleren nemen koudeval en warmteverlies af en hoeft u minder hard te stoken. Ook kan het invloed hebben op geluidsoverlast. Het aanbrengen van gevelisolatie vereist veel expertise. Belangrijk is te letten op mogelijke condensatie, bijvoorbeeld bij balkkoppen in de gevel. Wanden met decoratieve tegels en fraaie tegeltableaus en houtwerk met kleurige bloemmotieven hebben een eigen aanpak nodig. Gevelisolatie is niet overal toe te passen, omdat het een Staphorster historisch interieur kan aantasten. Staphorstenaren zijn geteerde houten gevels soms blijven toepassen. In dat geval kan de binnenzijde in een niet-historisch interieur geïsoleerd worden. In de meeste boerderijen werd door de eeuwen heen baksteen gebruikt in gevels, eerst het voorhuis, daarna het minder representatieve achterhuis. Stem de isolatiekeuze en detaillering goed af op de gevelopbouw. Raadpleeg hierbij experts en de gemeente om de mogelijkheden te bespreken. Bekijk ook de mogelijkheden voor het isoleren van de muur tussen woon- en bedrijfsgedeelte.

  • 23.5 m2
  Jaarlijkse besparing: €120 - €150 Indicatie investering: €1.900 - €2.800

  Indicatie investering

  Dit is een indicatieve prijs op basis van kengetallen

  Extra comfort: Besparing CO2: 400 kg per jaar

  Besparing CO2

  Een jaarlijkse besparing van 400kg staat gelijk aan:

  • 1 retourtjes Amsterdam-Rome
  • 20 bomen die de lucht zuiveren

  Tip

  De eerste paar centimeters isolatie hebben het meeste effect op comfortverhoging en energiebesparing. Pas een isolatielaag toe van 4 cm en verminder gemiddeld al 75% warmteverlies.

 • Tip

  Bladdert uw huidige verfwerk af? Dit indiceert de aanwezigheid van een groot vochtprobleem. Er kan tot wel 30% op de warmtevraag bespaard worden als een dergelijk vochtprobleem verholpen wordt.

Warmteverlies via uw gevel

Wist u dat u vrij eenvoudig inzicht kunt krijgen in de warmteverliezen van uw huis? Door warmtebeelden te laten maken van uw gevel, ziet u direct welke plekken zwakker of sterker zijn. Inzicht waarmee u beter kunt isoleren en uiteindelijk geld mee kunt besparen.

Tip

Folies

In plaats van gangbaar isolatiemateriaal wordt ook wel twee of meer lagen warmtereflecterende folie gespannen tegen de binnenzijde van de buitenmuur (met afstandhouders voor telkens 2 cm luchtspouw). Dit is een relatief nieuwe techniek. Er wordt geclaimd dat ze een goede isolerende waarde te hebben. Folies zijn alleen mogelijk als er geen historisch waardevolle onderdelen worden aangetast, en zijn vergunningsplichtig. De folie wordt afgewerkt met een gipsplaten voorzetwand op houten latten of metalen profielen. Dit is ook verkrijgbaar met gipsplaten afwerking als kant-en-klaarpakket, dit pakket is net zo dik als een traditionele voorzetwand.

Nieuw

Loading...