• Gemeente Staphorst
  • Woonhuis

Water

In Nederland hebben we de luxe van veel water, ook is het water nog goedkoop. Besparen op water lijkt dus minder lonend. Bedenk wel dat het ook energie kost om water te zuiveren. En heeft u wel eens bedacht hoeveelheid drinkwater u door het toilet spoelt? Ook kost het verwarmen van water veel energie. Verstandig omgaan met water is daarom belangrijk voor het milieu.

Tip
Douchetimer

Douchetimer

Met een douchetimer, bijvoorbeeld een zandlopertje voor onder de douche, kunt u in de gaten houden hoe lang u onder de douche staat. Met kinderen is dit zeker een aanrader. Want korter douchen bespaart niet alleen water, maar ook gas of elektriciteit om het water te verwarmen. Wist u dat wij in Nederland gemiddeld 8 minuten douchen? Door 3 minuten korter te douchen bespaart u veel energie en geld!

Tip
Doorstroombegrenzer

Doorstroombegrenzer

Met een doorstroombegrenzer verbruikt u ongemerkt minder water tijdens bijvoorbeeld het handen wassen. Zonder dat u op comfort inlevert, bespaart u zo (warm) water bij de wastafelkraan. Bij de keukenkraan kan de doorstroombegrenzer als minder praktisch worden ervaren, omdat het vullen van een emmer of kookpan dan langer duurt. Veel kranen hebben al een doorstroombegrenzer en anders zijn ze voor een paar euro aan te schaffen. Dit heeft u in één jaar terugverdiend, een echte ‘quick win’ dus.

Tip
Waterbesparende douchekop

Waterbesparende douchekop

Met een waterbesparende douchekop verbruikt u minder warm water zonder dat u op comfort inlevert. Het verkleint de doorstroming en voegt lucht toe aan het water. Hierdoor ervaart u een normale krachtige straal. Ook een regendouche of een andere luxe douche hoeft niet per se water verspillend te zijn, mits deze volumestroomklasse S of beter heeft. Daarnaast bestaat de ‘mistdouche’ met een douchekop die zorgt voor een nevel en extreem water bespaart. Een goed idee in combinatie met een warmtepomp. Een gemiddeld huishouden bespaart zo eenvoudig tot 45 euro per jaar. Kijk hier voor meer handige tips.

Tip
Regenton

Regenton

Regenwater kan goed worden hergebruikt om het groen rondom uw woonhuis te besproeien. Jaarlijks wordt in tuinen een grote hoeveelheid schoon drinkwater gebruikt voor het sproeien van de planten en het gazon. Door het regenwater op te vangen in een regenton en dit vervolgens te gebruiken, bespaart u drinkwater en maakt u gebruik van een natuurlijke bron. De regenton kan ook worden uitgevoerd als een ondergrondse tank, hier is wel een pomp voor nodig. Kijk hier voor meer informatie over de regenton.