• Gemeente Waterland
  • Woonhuis

Over ons

Over De Groene Menukaart

De Groene Menukaart is er voor u als bewoner of gebruiker van vooroorlogse, monumentale en beschermde panden. Monumenteneigenaren denken vaak dat hun pand niet duurzamer kan en mag. Of ze raken verstrikt in het web van regelgeving en financiering. Daarom biedt De Groene Menukaart één plek voor inzicht in techniek, regelgeving, financiering en de mogelijke energiebesparing. Kortom het startpunt voor verduurzaming!

De Menukaart is opgebouwd uit een aantal stappen die u helpen bij het proces van duurzame verbeteringen. Dit zijn:

  1. Bekijk de mogelijkheden: informatie over isoleren, ventileren, elektriciteit, verwarmen en water & groen. 
  2. Advies: Succesvolle renovatie start met goed advies. Hier leest u wat u van een goed advies mag verwachten en hoe u een goede adviseur selecteert. 
  3. Financiering: wij hebben alle actuele subsidies en financieringen voor u op een rij gezet. 
  4. Uitvoering: Hier leest u alles wat u moet weten voor u aan de slag gaat met vergunningen, offertes en de uitvoering. 
  5. Inspiratie: Doe inspiratie op met de ervaringsverhalen van andere monumenteneigenaren.  

 

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en diverse gemeenten en provincies.  

 
 

De Groene Menukaart Waterland

De regio Zaanstreek-Waterland kenmerkt zich door een groot aantal prachtige monumenten. Op het gebied van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie is er juist voor deze monumenten nog een grote slag te slaan. Daarom werken 14 partijen samen in dit unieke project, waarin de verduurzaming van monumentale panden centraal staat.

De Groene Menukaart Waterland is bedoeld voor eigenaren van monumentale woningen. Deze website biedt inspiratie, voorbeelden en nuttige informatie om te gaan verduurzamen. Gemeente Waterland heeft veel en verschillende monumenten, en elk monument is uniek en heeft een eigen aanpak. En de mogelijkheden maakt De Groene Menukaart Waterland inzichtelijk.

Gemeente Waterland

De gemeente Waterland heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Om het brede scala aan gemeentelijke initiatieven op een rij te zetten is de duurzaamheidsagenda opgezet; een concreet plan van aanpak voor het verduurzamen van de gemeente. Gemeente Waterland kent een grote diversiteit aan historische panden. De beschermde stads- en dorpsgezichten hebben een eigen karakter en verschillen in vorm en kleur.

Bekijk de video hieronder over De Groene Menukaart Waterland en ontdek wie u voor gingen met het verduurzamen van panden! 

Meer informatie 

 

De Groene Grachten 

“Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!”. Met deze woorden richtten Wubbo Ockels en Suze Gehem De Groene Grachten in 2012 op. 

De Groene Grachten dankt haar naam aan haar allereerste project op de Amsterdamse Prinsengracht. In 2012 werd samen met 15 partners gewerkt aan de verduurzaming van zes grachtenpanden. Inmiddels beperken we ons al lang niet meer tot de grachten van Amsterdam, maar zijn we overal in het land actief. Wij helpen u met het verduurzamen van uw woning, kantoor, molen, kerk, boerderij of ander monumentaal pand. Dat doen we met onafhankelijk advies en begeleiding bij de uitvoering. 

In de afgelopen jaren werkte De Groene Grachten aan het verduurzamen van honderden projecten. Enkele voorbeelden zijn de Zaanse Schans, Paleis Soestdijk, studentenvereniging L.A.N.X., Koninklijk Instituut voor de Tropen en Green Light District.

Lees meer over De Groene Grachten