Wist je dat de Groene Menukaart speciale versies heeft voor sommige gemeenten?

Willem en Lies: ‘We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken’

Willem en Lies: ‘We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken’

Willem en Lies kochten in 2019 een stolpboerderij en zijn gelijk aan de slag gegaan met het verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs!

‘We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken’

Willem en Lies uit Amsterdam – Noord

Even voorstellen
Wij zijn Willem en Lies en komen uit hartje Amsterdam. Toen we deze stolpboerderij zagen, waren we direct verliefd. In januari 2019 kregen we de sleutel en in augustus hopen we de verbouwing te voltooien.

Waarom sprak deze woning jullie zo aan?
De ligging is een groot pluspunt: landelijk, maar nog wel in ons geliefde Amsterdam. De boerderij ligt nog net binnen de ring van de A10. Die loopt honderd meter vanaf ons huis, maar daar merken we niets van. De diepe achtertuin grenst aan het water, waar weidevogels en andere dieren hun habitat hebben. Onze boerderij wordt omringd door veel groen en in de enorm grote tuin kan Lies zich helemaal uitleven.

Wat maakt deze boerderij zo bijzonder?
Deze stolpboerderij is een rijksmonument, oorspronkelijk uit 1650 met een fundament van rond 1600. De boerderij is door de jaren heen uitgebreid, verbouwd en aangepast en alleen de authentieke haard heeft al die aanpassingen overleefd. Ons huis heeft heel lang als boerderij gefungeerd en is in de jaren `70 grootschalig gerenoveerd. Het pand is bewust hoger gelegen, omdat er in de afgelopen eeuwen veel overstromingen waren in de regio.

In welke staat was het huis?
De boerderij was in goede staat, maar gedateerd op elk gebied. Vooral als het gaat om isolatie. De stookkosten zijn gemiddeld €600 per maand, dus daar valt veel winst te behalen.

Wat hebben jullie gedaan om de boerderij duurzamer te maken en met welk doel?
We proberen de boerderij zo energieneutraal mogelijk te maken, binnen de redelijkheid van haalbaarheid en budget. We financieren dit door middel van een hypotheek en eigen middelen en maken, waar mogelijk, gebruik van beschikbare subsidies. De begroting van de verbouwing van ons monument is voor ons erg belangrijk. Je bent altijd meer kwijt dan begroot. Wij raden iedereen aan een berekening te laten maken door een onafhankelijke calculator. Vervolgens kun je, met dat in je achterhoofd, offertes opvragen bij aannemers.

De stolpboerderij heeft een woonoppervlak van 300m². We hebben in januari 2019 onze intrek genomen in het voorhuis. De rest van de boerderij wordt nu verbouwd. Alle tussenmuren zijn verwijderd, zodat er één mooie ruimte is ontstaan. Vanaf de begane grond kijk je helemaal naar de nok van de houten kap. Vanaf januari 2020 gaan we aan de achterkant wonen en wordt het voorhuis verhuurd.

We zijn begonnen met de isolatie rondom: de vloer, gevel en het dak. Voor de muren wordt leem gebruikt. Dit is een oude techniek die nog steeds goed toepasbaar is Bovendien heeft leem een hoge isolatiewaarde. We werken voor het merendeel met nieuwe materialen, met enkele oude elementen. Zo hebben we ‘oude’ deuren via via op de kop getikt. En we hebben een oud koperen bad gekocht in Frankrijk. Dat moet helemaal opgeknapt en gepoetst worden.

Wat staat er nog in de planning?
We zijn momenteel bezig met het aanbrengen van wand- en vloerverwarming op de isolatielagen. We gaan op een efficiënte manier verwarmen door gebruik te maken van lage temperatuur vloer- en wandverwarming, met een centrale warmte-terug-win-installatie (WTW). De energie die we hiervoor nodig hebben verkrijgen we op een zo duurzaam mogelijke manier door middel van een warmtepomp en zonnepanelen.

Tegelijkertijd komt ook de rest van de verbouwing, zoals de keuken, badkamer en slaapkamer. De verbouwing valt ons erg mee. De enige tegenslag tot op heden is de kapotte riolering. Die troffen we aan onder de fundering, toen we daar gingen kijken voor isolatiemogelijkheden. We zijn blij dat we er hierdoor bij toeval achter kwamen, dus wat ons betreft is dat toch een geluk bij een ongeluk.

Waar liepen jullie tegenaan?
We vonden het eigenlijk de grootste uitdaging om de juiste informatie en de juiste mensen te vinden, binnen een normale tijd en tegen een normaal budget. De bouwbranche staat ontzettend onder druk. Samen begeleiden we deze verbouwing. Willem is ondernemer en heeft veel te maken met duurzaamheid vanuit zijn bedrijf. Hij ontfermt zich over materialen, technieken, inhoud en toepassingen. Lies zorgt voor de begroting en de planning. Zo houden we elkaar in balans. Verschillende vakmensen en experts voeren de werkzaamheden uit.

Zijn jullie doelen behaald?
We komen steeds dichterbij. Of onze doelen zijn behaald horen jullie in augustus, de oorspronkelijke deadline van onze duurzame verbouwing. We proberen zoveel mogelijk te genieten van het proces van de verbouwing, want voor je het weet is het alweer klaar!

Overig nieuws

Nieuwe fondsen voor Erfgoed

Nieuwe fondsen voor Erfgoed

Er zijn nieuwe fondsen op naam bij het Cultuurfonds bijgekomen, waaronder nieuwe fondsen voor molens, buitenplaatsen en één specifiek voor Limburgse interieurs. Het gaat om de volgende fondsen: Molenambacht Fonds, Eleonora van Heusden Fonds, Matthias Soiron Fonds, Daendels-Mulder Fonds en het Arcadië Fonds.…
Lees verder
Het Boerderijenfonds

Het Boerderijenfonds

Op 6 december 2019 is de start van het Boerderijenfonds aangekondigd, een stimuleringsfonds voor restauratie, verduurzaming en herbestemming van agrarisch erfgoed. Het doel van het fonds is particuliere eigenaren van historische boerderijen financieel te ondersteunen en om verdere bewustwording te…
Lees verder
Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’ Even voorstellen Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende…
Lees verder
Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’ Even voorstellen Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google…
Lees verder
Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander uit Ilpendam: ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’

Koen en Sander verduurzaamden gingen aan de slag met het  verduurzamen van hun nieuwe huis. Wij gingen bij ze langs! ‘Duurzamer dan dit kan ons monument nauwelijks worden’ Koen Hoogenhout en Sander van der Heijden uit Ilpendam Even voorstellen Wij…
Lees verder
Aardgasvrije studentenvereniging L.A.N.X.

Aardgasvrije studentenvereniging L.A.N.X.

Midden in de binnenstad van Amsterdam is één van de oudste studentenverenigingen van Nederland volledig aardgasvrij verbouwd. De drie 18e eeuwse Rijksmonumenten wekken met zonnepanelen en 4 luchtwarmtepompen hun eigen duurzame energie op. Met de restwarmte van de bierkoeling worden de benedenzalen gedeeltelijk verwarmd.…
Lees verder
Filmpje nu te bekijken

Filmpje nu te bekijken

De Groene Menukaart is live and kicking. De eerste drie dagen gingen ruim 2.000 mensen aan de slag met de toolbox. Ook bij de media ging de lancering van de nieuwe menukaart niet ongezien voorbij. Onder andere in het Nederlands Dagblad, Duurzaam…
Lees verder
Voorbeeldprojecten online

Voorbeeldprojecten online

Vanaf vandaag staan een aantal voorbeeldprojecten uit onze regio op de website. Lees hier meer.
Lees verder
Loading...