Elektriciteit opwekken

Zelf elektriciteit opwekken, zodat u nooit meer naar uw energierekening hoeft om te kijken. Klinkt dat niet als muziek in de oren? Er zijn verschillende mogelijkheden, van zonnepanelen tot energieramen. Let wel op: voor oudere gebouwen is hier in veel gevallen regelgeving van toepassing. Heeft u geen geschikt pand, omdat uw monumentale dak zichtbaar is vanaf de openbare ruimte bijvoorbeeld? Onderzoek dan of u samen elektriciteit op kunt wekken op het dak van een ander. Dit is te regelen via de postcoderoosregeling.

Veldopstelling zonnepanelen

Indien het niet mogelijk is om zonnepanelen op uw pand te plaatsen maar u wel in het bezit bent van een stuk grond, kan een veldopstelling een mogelijkheid zijn. Hierbij plaatst men een onderconstructie, doorgaans gericht op het zuiden, waarop de zonnepanelen geplaatst worden. Dit is een relatief dure manier ten opzichte van een dak opstelling aangezien er een complete nieuwe constructie gemaakt dient te worden. Er zijn ook kleinere varianten waarbij ballastbakken voor dakconstructies gebruikt worden op de grond.

Tip

Omvormer

Wanneer u de overstap heeft gemaakt naar zonnepanelen, heeft u een omvormer nodig om de energie te kunnen transporteren of in huis te kunnen gebruiken. Het vermogen van een zonne-energieomvormer loopt van 100 Wp tot ongeveer 7.000 Wp voor consumententoepassing. Er zijn zeer veel aanbieders van deze omvormers. Aangezien dit een essentieel onderdeel binnen de opwekking is van zonne-energie doet u er goed aan om een kwalitatief hoogwaardige omvormer aan te schaffen.

Tip

Optimizer

Met het plaatsen van zonnepanelen wordt er gezocht naar de meest optimale ligging ten opzichte van de zon, maar ook voor het pand. Het kan natuurlijk voorkomen dat daardoor niet alle panelen hetzelfde georiënteerd komen te liggen of dat gedurende de dag schaduw valt op een van de panelen door een boom of een schoorsteen. Normaliter worden zonnepanelen in serie geschakeld, alle panelen presteren dan zo goed als het minst gunstige paneel. Zonde natuurlijk! Door het toevoegen van een optimizer worden de panelen afzonderlijk uitgelezen en profiteert u van elk paneel op de meest optimale manier.

Tip

Loading...