• Gemeente Maastricht
  • Woonhuis

Over ons

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 

 

De Groene Menukaart Maastricht

De gemeente Maastricht biedt haar inwoners De Groene Menukaart aan voor het energiezuinig maken van monumenten en historische panden. Zo kunt u op een makkelijke en toegankelijke manier informatie vinden over de verschillende mogelijkheden en dit vergelijken met uw wensen. De gemeente heeft een selectie gemaakt van duurzame toepassingen die uw historisch pand energiezuinig maken. Met eenvoudige tips en goede voorbeelden kunt u als eigenaar van een historisch pand de eerste stappen zetten in het besparen van energie en het verbeteren van uw comfort. Hierbij is rekening gehouden met de monumentale waarden en de daarbij geldende richtlijnen. Dit draagt bij aan de ambitie uit het Lokaal Energieakkoord van Maastricht om klimaatneutraal te zijn.

Cultureel erfgoed

Maastricht is met circa 1660 rijksmonumenten en 2500 gemeentelijke monumenten de tweede monumentenstad van Nederland. Daarnaast heeft de stad ook nog tal van cultuurhistorisch waardevolle objecten, groenelementen en structuren. Ook archeologisch gezien heeft de stad een rijk bodemarchief.

Klimaatneutraal

Om deze duurzame ambitie te realiseren heeft de gemeente Maastricht het Lokaal Energieakkoord afgesloten.

Meer informatie 


De Groene Grachten 

De Groene Grachten is adviseur en procesbegeleider in het verduurzamen van historische gebouwen, variërend van kerken tot theaters en van musea tot hotels. Onze reis begon in 2012 op initiatief van Wubbo Ockels en Suze Gehem met de verduurzaming van de meest uitdagende monumenten. Ons motto is: "Als verduurzamen hier kan, dan kan het toch overal!"

Inmiddels hebben we ons ontwikkeld tot expert op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid en circulariteit. We werken aan historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland. We geven advies, begeleiden de uitvoering en ontwikkelen slimme tools om de verduurzaming te versnellen. Kennisdelen en leren zit in ons DNA. Vol energie en lef zetten we ons in voor een duurzame toekomst van ons erfgoed.

In het afgelopen decennium hielp De Groene Grachten 1.300 monumenteigenaren bij de verduurzaming van hun pand, waaronder iconische locaties zoals Carré en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daarnaast hebben nog eens 15.000 eigenaren een duurzaamheidsplan ontvangen via onze digitale tools. En we zijn nog lang niet klaar. Onze ‘Big Hairy Audacious Goal’ is om alle 140.000 monumenten in Nederland van een duurzaam plan te voorzien. Vanuit deze droom heeft De Groene Grachten het platform van “De Groene Menukaart” ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie over De Groene Grachten op: www.degroenegrachten.nl