• Gemeente cultuurpanden
  • Bibliotheek

Maak duurzaamheid en diversiteit vereisten voor subsidie

“Maak duurzaamheid en diversiteit vereisten voor subsidie”, schrijft de Raad van Cultuur in het advies voor de volgende 'BIS-periode', de periode van vier jaar waarvoor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidies toekent aan culturele instellingen. Deze culturele basisinfrastructuur is de belangrijkse rijkssubsidie voor de culturele sector. Alle culturele instellingen die vanaf 2025 subsidie aanvragen bij het ministerie van OCW, moeten in een plan kunnen aantonen dat zij vóór 2023 gaan verduurzamen. 

Naast dat duurzaamheid een belangrijker punt moet worden volgends de raad, moeten ook de afspraken rondom arbeidsvoorwaarden, diversiteit en inclusie en een goed bestuur weer beter nageleefd worden. Bij een gezelschap is dan bijvoorbeeld niet alleen artistieke kwaliteit van waarde, maar ook hoe er omgegaan wordt met diversiteit. Dit is de eerste keer dat culturele gezelschappen en instanties dit soort eisen moeten naleven. De culturele sector is hier namelijk tot nu toe nog niet systematisch mee begonnen, op enkele koplopers na. Om aan de doelstellingen CO2-uitstoot en circulariteit te kunnen voldoen, moet hier verandering in komen. 

Lees het NRC artikel hier. 

Gepubliceerd op
1 juni 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder