• Gemeente Groningen
  • Woonhuis

Zelfscan Duurzaam Monument bestaat 1 jaar

Er is er een jarig! Een jaar geleden lanceerden De Groene Grachten en het Nationaal Restauratiefonds de Zelfscan voor het verduurzamen van monumentale woonhuizen. Sindsdien hebben meer dan 7.000 monumenteigenaren de duurzame kansen voor hun woning in kaart gebracht met de tool. Met dit schaalbare digitale initiatief geven we inzicht in de duurzame kansen voor monumenten en hoe je deze kunt financieren. Zo helpen we monumenteigenaren op weg richting een duurzaam advies en de uitvoering.

Veel eigenaren van monumentale panden willen graag hun woning verduurzamen. Maar wat kan er, wat kost het en wat levert het op? Eigenaren van monumenten hebben veel vragen over verduurzaming. Om die reden introduceerden het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten december vorig jaar de Zelfscan Duurzaam Monument. En met succes! Inmiddels maakten meer dan 7.000 bezoekers gebruik van de zelfscan die snel inzicht biedt in de duurzame mogelijkheden van het eigen monument. De zelfscan biedt zo een mooie opstap naar een duurzaamheidsadvies op maat.

Hoe werkt het?

In de Zelfscan Duurzaam Monument beantwoordt u een aantal vragen onder meer over uw energieverbruik, de monumentale status van uw woning, het woonoppervlak en de reeds uitgevoerde maatregelen. De tool is gekoppeld aan de kennisdatabase van De Groene Grachten en maakt daarmee gebruik van de kennis en ervaring die de adviseurs in het veld hebben opgedaan. Op basis van uw antwoorden toont de zelfscan de relevante duurzame maatregelen en financieringen. De uitkomsten kunt u downloaden in een rapport. Naast de technische haalbaarheid geeft de scan ook inzicht in de financiƫle mogelijkheden van het Nationaal Restauratiefonds en andere subsidieregelingen, wat helpt bij het nemen van vervolgstappen.

De Zelfscan Duurzaam Monument onderscheidt zich van andere online adviestools doordat het zich specifiek richt op u als monumenteigenaar, omdat de standaard adviesmodules voor reguliere woningen vaak niet helpen. Uit onderzoek van het Restauratiefonds blijkt dat monumenteneigenaren wel willen verduurzamen maar vaak niet weten waar te beginnen. De stap naar betaald maatwerkadvies is groot door de onzekerheid over de kosten en baten. Door eerst de zelfscan te doen ziet u welke duurzame mogelijkheden er zijn, dat deze lonen en betaald kunnen worden met voordelige regelingen. 

 

De scan is gratis en beschikbaar voor elke monumenteigenaar via: www.monumenten.nl/zelfscan 

Gepubliceerd op
1 december 2021

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

De Provincie Groningen lanceert drie nieuwe Groene Menukaarten

In navolging van de gemeente Groningen, krijgen nu ook de andere gemeenten (Het Hogeland, Eemsdelta, MiddenGroningen, Oldambt, Veendam, Pekela, Westerwolde en Stadskanaal) in de provincie Groningen een Groene Menukaart. Aanstaande donderdag 3 juni om 15:30 uur presenteren Libau en het Erfgoed Loket samen met de Groene Grachten de gloednieuwe Groene Menukaart tijdens de Erfgoedloketfair.

 
Lees verder

Gemeente Groningen Aardgasvrij 2035

De gemeente Groningen heeft voor alle 138 buurten in kaart laten brengen wat het meest geschikte alternatief is voor verwarming met aardgas.

Lees verder

10 bespaartips

Energiebesparing is een kwestie van doen, maar ook van investeren. Aangezien niet iedereen de middelen heeft om een investering te doen, geven wij tien energiebespaartips die makkelijk te implementeren zijn in ieder pand.

Lees verder