De Groene Menukaart Haarlem gelanceerd: Duurzame oplossingen voor monumentale hofjes en historische woonhuizen

21 mei 2025 - Haarlem - De Groene Grachten heeft in samenwerking met de gemeente Haarlem de nieuwste editie van De Groene Menukaart gelanceerd. Deze innovatieve online tool biedt eigenaren en bewoners van historische panden in Haarlem concrete handvatten om hun geliefde erfgoed te verduurzamen zonder de karakteristieke uitstraling aan te tasten. Er zijn inmiddels 15 menukaarten actief, in 55 Nederlandse gemeenten. Iedereen met een historisch pand, variërend van woning tot kerk en theater kan direct aan de slag.

Maatwerk voor Haarlems erfgoed

Wethouder Floor Roduner verzorgde de officiële lancering van het platform dat speciaal is ontwikkeld voor twee kenmerkende Haarlemse monumenttypen: de historische hofjes en monumentale woonhuizen. De Groene Menukaart Haarlem presenteert ruim zeventig duurzame maatregelen die zorgvuldig zijn afgestemd op de specifieke kenmerken van deze panden.
"We zien dat veel eigenaren van monumentale panden graag willen verduurzamen, maar tegen drempels aanlopen," licht Suze Gehem, directeur van De Groene Grachten toe. "Onzekerheid over wat technisch mogelijk is, wat er is toegestaan en welke financiële ondersteuning beschikbaar is, zorgt vaak voor aarzeling. Met De Groene Menukaart nemen we deze barrières weg en maken we verduurzaming toegankelijk voor iedereen."

Alles-in-één platform

Bezoekers van het platform kunnen direct aan de slag met oplossingen voor:
•    Isolatie
•    Ventilatie
•    Verwarming
•    Elektriciteit
•    Water & groen
•    Quick wins: eenvoudige ingrepen die zich vaak snel terug verdienen

De tool gaat verder dan alleen technische informatie. Gebruikers krijgen direct inzicht in financieringsmogelijkheden, beschikbare subsidies van zowel gemeente als Rijk, en de benodigde vergunningen. Een praktische calculator geeft op basis van de vierkante meters een indicatie van de investering, CO₂-besparing en verlaging van de energierekening.

Noodzaak voor monumentaal Nederland

De urgentie van deze tool is evident: Nederland telt 1,5 miljoen woningen van vóór 1945, oftewel 20% van ons woningbestand. "Deze gebouwen klaarstomen voor een duurzame toekomst vraagt om een andere aanpak dan bij nieuwbouw," benadrukt Gehem. "Veel mensen denken dat verduurzaming van een oud pand ingewikkeld of zelfs onmogelijk is. Wij bewijzen het tegendeel: voor ieder pand zijn er mogelijkheden."
De gemeente Haarlem heeft met deze samenwerking een belangrijke stap gezet in het behalen van de klimaatdoelstellingen, terwijl tegelijkertijd het rijke culturele erfgoed van de stad wordt beschermd.
Monumenteigenaren en bewoners kunnen vanaf vandaag terecht op www.degroenemenukaart.nl/nl/haarlem om direct aan de slag te gaan met de verduurzaming van hun historische pand.

Over De Groene Grachten

De Groene Grachten maakt historische gebouwen en gebieden duurzaam. Met onze innovatieve aanpak helpen we monumenteigenaren, overheden en organisaties bij het verduurzamen van waardevol erfgoed. Naast De Groene Menukaart bieden we advies op maat, begeleiden we verduurzamingsprojecten in de uitvoering en delen we onze kennis via trainingen en publicaties.

Gepubliceerd op
21 mei 2025

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Duurzaam verwarmen van hofjes: van aardgas naar toekomstbestendige warmte

De meeste hofjes worden momenteel verwarmd met een cv-ketel op aardgas. In het kader van de energietransitie en stijgende gasprijzen is het belangrijk om na te denken over duurzame alternatieven. Maar hoe pak je zoiets aan in een monumentaal hofje? We zetten in dit artikel de belangrijkste opties op een rij.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder