Over ons

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 

 

Hofjes

De Haarlemse hofjes, ze zijn een begrip in heel Nederland en daarbuiten. Ooit waren het er 40, nu zijn er nog 22 historische èn enkele nieuwe hofjes te vinden in en net buiten het Haarlemse centrum. Kenmerkend voor de hofjes is dat ze bijna allemaal gebouwd zijn rond een binnentuin. Niet zelden zijn ze volledig onttrokken aan het zicht voor de onopmerkzame voorbijganger. Zo kan het gebeuren dat zelfs veel Haarlemmers regelmatig aan sommige hofjes voorbij gaan zonder van het bestaan ervan af te weten.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor verduurzaming van een hofje in Haarlem, neem dan contact op met monumentenloket@haarlem.nl.


De Gemeente Haarlem

Haarlem is bijzonder rijk aan monumenten. Om te weten welke status jouw pand heeft, kun je kijken op de erfgoedkaart van Haarlem http://kaart.haarlem.nl.

Elk monument heeft een redengevende omschrijving. De beschrijving van gemeentelijke monumenten kun je opvragen via erfgoed@haarlem.nl en die van rijksmonumenten via monumentenregister.cultureelerfgoed.nl.

Ook een monument, een beeldbepalend pand, en het beschermde stadsgezicht kan verduurzaamd worden. Er zijn wel meer regels voor, daarom geven wij graag persoonlijk advies via het Monumentenloket.

Hoewel behoud van monumenten voorop staat, denken wij graag mee rondom de verduurzaming van het erfgoed in Haarlem. Door tijdig in overleg te gaan met de afdeling Erfgoed van de gemeente Haarlem kunnen wensen op monumentale waarden worden afgestemd.

Wil je gebruik maken van dit gratis advies of meer weten over de mogelijkheden voor bijvoorbeeld een goed legplan voor zonnenpanelen, mogelijkheden tot een DuMo advies, neem dan contact op met ons loket via monumentenloket@haarlem.nl.

Het monumentenloket is op afspraak te bezoeken in de Bakenesserkerk aan de Vrouwestraat 12 te Haarlem. Op dinsdagen tussen 13:00u en 16:00u zitten onze specialisten klaar om monumenteigenaren te woord te staan over hun wensen. Aanmelden kan via monumentenloket@haarlem.nl. Voor de meeste verduurzamingsingrepen aan een monument moet er een vergunning worden aangevraagd via www.omgevingsloket.nl.