• Nederland
  • Kerkgebouw

Over ons

Over De Groene Menukaart

De Groene Menukaart Kerkgebouwen is er voor u als beheerder van kerken. Ook kerken kunnen duurzamer! De Groene Menukaart biedt op één plek inzicht in techniek, regelgeving, financiering en de mogelijke energiebesparing. Kortom het startpunt voor verduurzaming!

De Menukaart is opgebouwd uit een aantal stappen die u helpen bij het proces van duurzame verbeteringen. Dit zijn:

  1. Bekijk de mogelijkheden: informatie over isoleren, ventileren, elektriciteit, verwarmen en water & groen. 
  2. Advies: Succesvolle renovatie start met goed advies. Hier leest u wat u van een goed advies mag verwachten en hoe u een goede adviseur selecteert. 
  3. Financiering: wij hebben alle actuele subsidies en financieringen voor u op een rij gezet. 
  4. Uitvoering: Hier leest u alles wat u moet weten voor u aan de slag gaat met vergunningen, offertes en de uitvoering. 
  5. Inspiratie: Doe inspiratie op met de ervaringsverhalen van andere monumenteneigenaren.  


De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten en is ontwikkeld in samenwerking met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), diverse gemeenten, provincies en netwerkpartners.    

 

 
Provincie Overijssel 

De provincie Overijssel streeft naar een energieneutraal Overijssel in 2050. Concreet is het doel 20% nieuwe energie en 6% energiebesparing in 2023. De provincie vindt het ook belangrijk dat monumentale gebouwen duurzaam en daarmee toekomstbestendig zijn. De Groene menukaart Overijssel informeert eigenaren van historische panden adequaat over de mogelijkheden van verduurzamen op een toegankelijke wijze met de laatste actuele technische oplossingen. Over het besparen van energie en over het opwekken van energie. En dat voor verschillende objecten: woonhuismonumenten, boerderijen, molens, landgoederen en kerken.

 

 
Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen 

De Vereniging van Beheerders van Monumentale Kerkgebouwen in Nederland (VBMK) is een landelijke, niet gebonden vereniging, die zich inzet voor het behoud en een goed gebruik van kerkgebouwen in Nederland. Tevens spant zij zich om de belangstelling voor deze gebouwen te vergroten. 

De Groene Menukaart voor kerken is een initiatief van De Groene Grachten en met medewerking van vereniging  tot stand gekomen, dankzij steun van de Provincie Noord-Holland en Provincie Overijssel.

 


De Groene Grachten

 

De Groene Menukaart

Als adviseurs doen we elke dag kennis en ervaring op met het verduurzamen van oude panden. Omdat we deze kennis niet voor onszelf wilden houden zijn we gestart met De Groene Menukaart. Op dit onafhankelijke platform delen gratis onze kennis en ervaring met u. Om anderen te inspireren en informeren over de mogelijkheden.

 

Advies op maat

Wij geven onafhankelijk, persoonlijk advies aan particuliere en zakelijke eigenaren over het verduurzamen van hun pand. In het uitgebreide adviesrapport staan alle mogelijke maatregelen voor uw pand, met toelichting, kosten, besparing, aandachtspunten en voordelen. U krijgt inzicht in welke vergunningen u waarvoor nodig heeft en een overzicht van alle relevante subsidies en financieringen. Zo weet u wat er in uw situatie mogelijk is en wat de mogelijke vervolgstappen zijn.

 

 

Bouwbegeleiding

Wilt u naar aanleiding van een Advies op Maat tot actie overgaan? Wij kunnen de uitvoering van de geplande maatregelen ook begeleiden. Afhankelijk van uw wensen kunnen wij u volledig ontzorgen of op delen ondersteunen. We kennen de weg in het woud van vergunningen, regelgeving, financiering en subsidies en kunnen u helpen het gesprek met de gemeente op te starten. Als u dat wil kunnen we u ook adviseren waar u op moet letten bij het kiezen van een aannemer en beoordelen van offertes. Wij kunnen u als onafhankelijk adviseur helpen bij het vinden van de juiste uitvoerder.

 

Lees meer over De Groene Grachten