• Nederland
  • Boerderij

Duurzaam Erfgoedprijs 2018 voor Fort K'IJK

Fort K’IJK in Uitgeest is de winnaar van de Duurzaam Erfgoedprijs 2018. Gedeputeerde Jack van der Hoek overhandigde de prijs aan Stella van Heezik van Stadsherstel Amsterdam tijdens het Duurzaam Erfgoedcongres op de Zaanse Schans. De Duurzaam Erfgoedprijs 2018 is een aanmoedigingsprijs van de provincie Noord-Holland om eigenaren van monumenten te stimuleren om hun eigendom op een verantwoorde manier te verduurzamen, aan te passen en zo klaar te maken voor de toekomst. Energieverbruik moet omlaag en energie die wordt gebruikt moet afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen. Dit is een grote opgave, die niet voorbij gaat aan bijzondere gebouwen zoals monumenten.

Schapen op het dak

Fort K’IJK, onderdeel van de Stelling van Amsterdam (UNESCO Werelderfgoed) gebruikt ultramoderne technieken: gebruik van aardwarmte, zonnepanelen en regenwateropslag voor de toiletten. Het fort voorziet voor 80% in eigen energie en er zijn laadpalen voor elektrische auto’s en fietsen. Het groene grasdak wordt kort gehouden door schapen. Het project is ook sociaal duurzaam doordat er in 25 woningen jongvolwassenen met autisme wonen waarvan sommigen dagbestedingsactiviteiten uitvoeren in de horeca. In het bezoekerscentrum wordt voorlichting gegeven over de natuurwaarden in de Stelling van Amsterdam.

Kennis en geld

De provincie stimuleert eigenaren van monumenten om de gebouwen te verduurzamen. Er is subsidie beschikbaar voor het uitvoeren van een energiescan en het Fonds Herbestemming biedt laag rentedragende leningen. Het Steunpunt Monumenten en Archeologie ondersteunt gemeenten bij het verwerken van verduurzaming in hun regelgeving. Daarnaast is er op de provinciale website veel informatie beschikbaar zoals een Handleiding energiebesparing voor kerken in Noord-Holland, een Toolkit Duurzaam Erfgoed en een Groene menukaart voor forten.

 

Gepubliceerd op
26 juni 2018

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Het Boerderijenfonds

Op 6 december 2019 is de start van het Boerderijenfonds aangekondigd, een stimuleringsfonds voor restauratie, verduurzaming en herbestemming van agrarisch erfgoed.

Lees verder
Zelfscan Duurzaam Monument

Maak in een paar minuten een plan met de Zelfscan Duurzaam Monument

Op de Groene Menukaart geven we een zo volledig mogelijk overzicht van de mogelijke maatregelen. Maar welke maatregelen passen er nu bij uw situatie? Dat ontdekt u vanaf nu eenvoudig met de Zelfscan Duurzaam Monument. De Zelfscan Duurzaam Monument is ontwikkeld door het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten en gebaseerd op de informatie uit De Groene Menukaart.

Lees verder

Lancering van de internationale Groene Menukaart

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal

Lees verder