• Nederland
  • Villa

Wim en Janneke uit Edam: ‘We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd’

We hebben eigenlijk een pand in een pand gebouwd

Even voorstellen
Wij zijn Wim van den Essenburg, young pensionado en Janneke Rijpstra, manager communicatie. We hebben een inwonende dochter die Sociale Wetenschappen studeert en een zoon die werkt voor Google en in Dublin woont.

Waarom sprak deze woning jullie zo aan?
Dit is ons derde rijksmonument. We vallen op de sfeer en het karakter van dit soort panden. Deze plek heeft ons altijd al aangesproken. Eigenlijk al sinds het Waterschap eruit ging. De timmerloods is een mooie plek om een woning van te maken.

Wat maakt dit huis zo bijzonder?
Aan de Schepenmakersdijk in Edam waren tot een aantal jaar geleden de kantoorgebouwen van het Hoogheemraadschap gevestigd. Ze zijn in 1702 door het Waterschap gekocht voor 260 gulden. Aan de rechterzijde van het hofje staat een houten gebouw. Dit gebouw deed dienst timmerloods. Het is nog nooit eerder een woonhuis geweest en heeft vanaf 1702 altijd gediend als timmerloods van het waterschap.

In welke staat was het huis?
De timmerloods was in constructief goede staat. In 1966 is het namelijk geheel gerestaureerd. Daarna heeft het jarenlang dienst gedaan als kantoor. Het is een mooie uitdaging om er nu een duurzaam woonhuis van te maken met beneden een woonkamer, keuken, slaapkamer en tuingerichte tuinkamer en op de verdieping nog een tweetal slaapkamers en een technische ruimte.

Wat hebben jullie gedaan om het huis duurzamer te maken en met welk doel?
We hebben als eerste besloten dat we geen gasaansluiting wilden. Ook hebben we een warmteverliesberekening laten maken. Om het pand optimaal te verduurzamen hebben we eigenlijk een pand in een pand gebouwd. Alle wanden en daken zijn voorzien van een kierdicht pak isolatie. Het verduurzamen kost veel ruimte. De muren zijn wel 13cm naar binnen gekomen. Achter de bestaande ramen komt HR++ glas. Om wel goed te kunnen ventileren hebben we het pand voorzien van een gebalanceerde ventilatiesysteem. Er zitten CO2 meters in de woning, die het binnenklimaat bewaken en het systeem zorgt ervoor dat er evenveel lucht in de woning wordt geblazen als eruit gaat. De afgevoerde lucht is op kamertemperatuur en door een warmte-terug-win-installatie zorgen we ervoor dat dit gebruikt wordt om de inkomende lucht te verwarmen. Dat verwarmen doen we met een lucht/water warmtepomp. Omdat dit een laag-temperatuursysteem is, zijn radiatoren vervangen door vloerverwarming. Voor de warmtepomp hebben we een subsidie van €2.300 ontvangen.

Verder werken we zoveel mogelijk met authentieke materialen: tegels van een paar honderd jaar oud, kranen uit Engeland die passen bij de stijl, en dergelijke. De schilder is vier maanden bezig om het zowel binnen als buiten mooi te maken. Ondanks de ingrijpende verbouwing is er aan de buitenzijde niets van te zien.

 

Wat staat er nog in de planning?
We zijn nog van plan om zonnepanelen te nemen, maar in de tuin van de buren staat een grote walnotenboom die veel zonlicht tegenhoudt. Het ging ons iets te ver om bij de kennismaking gelijk te vragen of de boom weg mocht, maar voor een goede energieopbrengst is dat eigenlijk wel noodzakelijk.

Waar liepen jullie tegenaan?
Je kunt niet kierdicht isoleren zonder ventilatiesysteem en je kunt ook geen warmtepomp nemen, zonder eerst te isoleren. Je bent gedwongen alle verschillende stappen te nemen. Als je A zegt, moet je ook B zeggen. Dat moet je je wel realiseren. Begin maar te rekenen met een investering vanaf € 50.000. Ik ben directeur Groene Energie bij Nuon geweest, dus voel me wel verplicht om de mooie praatjes waar te maken.

Gepubliceerd op
6 september 2019

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Wat verandert er in 2024? De belangrijkste ontwikkelingen op een rij

Het is 2024! Een nieuw jaar met nieuwe kansen en mogelijkheden. Er speelt in de sector altijd veel, dus handig om te bekijken wat er allemaal verandert in het nieuwe jaar. Wij hebben enkele belangrijke ontwikkelingen in de sector op een rij gezet.

Lees verder

(hybride) Warmtepomp wordt de norm

Als je CV-ketel het begeeft, dan wordt er vaak gedacht om direct een nieuwe (traditionele) ketel terug te plaatsen. Vanaf 2026 is dat, als het aan het kabinet ligt, verleden tijd. Dan worden hybride warmtepompen de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij vervanging van je cv-installatie zal je moeten overstappen naar duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk.

Lees verder

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Ben je eigenaar van een rijksmonument en wil je gaan verduurzamen? Meld je dan nu aan bij het Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten. Dit programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) biedt een vergoeding voor advies en begeleiding bij de integrale verduurzaming van Rijksmonumenten. Daarmee draagt het programma bij aan het doel van de Routekaart Verduurzaming Monumenten, met als doelstellingen CO2-reductie van 40% in 2030 en 60% in 2040.  

 

Lees verder