• Nederland
  • Buitenplaats

Katja uit Beets: ‘Duurzaam verbouwen met respect voor het authentieke karakter’

Even voorstellen
Mijn naam is Katja Schuitema. Samen met mijn partner  en twee kinderen woon ik sinds 2015 in een unieke stolpboerderij in Beets. We bewonen daar het deel dat vroeger diende als opstal voor het vee en dat bewoond werd door de arbeiders. Het antieke voorhuis doet sinds dit voorjaar dienst als ontvangstruimte voor gasten.

Waarom sprak deze woning jullie zo aan?
De keus voor dit pand was voor ons voor de hand liggend: het is een stolp die tot de verbeelding spreekt, waar ruimte is voor ontwikkeling en waar je dagelijks met de elementen en haar geschiedenis wordt geconfronteerd. Kortom: een waardig huis.

Wat maakt deze boerderij zo bijzonder?
Stolpboerderijen bepalen al eeuwen het beeld van het Noord-Hollandse landschap. De stolp staat symbool voor het huisvesten van het boerengezin met arbeiders, vee én wintervoorraad onder één dak. Het vee is in de loop der jaren verdwenen uit de stolp en arbeiders zochten elders werk. Meestal werden de lege hooibergen omgebouwd voor bewoning, met een tussenvloer voor een tweede verdieping. Hiermee verloren de meeste stolpen ook hun karakteristieke inpandige hart en tevens warmtebron voor het vee.

In welke staat was de stolp?
Het pand is door de vorige bewoners met zeer veel respect onderhouden en veel authentieke details zijn daardoor bewaard gebleven. Zo zit er nog geen tussenvloer in de hooiberg. De basis van de stolp was goed, alleen het achterstallig onderhoud aan het houtwerk heeft heel wat uren schilderen opgeleverd.

Wat hebben jullie gedaan om de boerderij duurzamer te maken en met welk doel?
Om het pand duurzaam – en zoveel mogelijk in originele staat – de toekomst in te laten gaan, is het plan om de hooiberg te restaureren, met respect voor het karakter dat deze ruimte aan het pand geeft. Het idee is om hier een vergaderlocatie te realiseren, die uitzicht biedt op de prachtige hoogte van de inpandige hooiberg. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten: de vergaderruimte wordt verwarmd en daarmee ook de woning .

Wie een monument duurzaam wil verbouwen kan het beste op zoek gaan naar goede isolatiemogelijkheden, want dat zorgt voor de grootste besparing . Kies er daarbij voor om de leefruimte in de winter klein te houden en in de zomer groter te maken. Net zoals ze dat vroeger deden. We hebben een houtkachel geplaatst, waar we als vanzelf niet ver bij vandaan gaan. Dan is een grote leefruimte ook niet nodig.

Wat staat er in de planning?
De investering betreft vooral de vernieuwing van het rieten dak en de isolatie hiervan, de isolatie van muren en eventuele alternatieve warmtesystemen. De financiering hiervan wordt mogelijk gemaakt door een gedeeltelijke duurzaamheidssubsidie en een gedeeltelijke monumentenlening.

Waar liepen jullie tegenaan?
Helaas is het verlenen van de vergunningen door de gemeente het grootste struikelblok. Dat vergt enorm veel tijd, zelfs voor het vervangen van het reeds bestaande dak. Aangezien het pand al meer dan 300 jaar heeft gewacht op onze bewoning, nemen we de tijd om onze plannen uit te voeren en maken we ons daar maar niet al te druk over.

Gepubliceerd op
11 maart 2020

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Zelfscan Duurzaam Monument

Maak in een paar minuten een plan met de Zelfscan Duurzaam Monument

Op de Groene Menukaart geven we een zo volledig mogelijk overzicht van de mogelijke maatregelen. Maar welke maatregelen passen er nu bij uw situatie? Dat ontdekt u vanaf nu eenvoudig met de Zelfscan Duurzaam Monument. De Zelfscan Duurzaam Monument is ontwikkeld door het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten en gebaseerd op de informatie uit De Groene Menukaart.

Lees verder

Lancering van de internationale Groene Menukaart

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal

Lees verder

2 Awards voor De Groene Menukaart!

Hoera! De Groene Menukaart viel gisteren dubbel in de prijzen: een Lovie Award én een People’s Lovie Award! Een waanzinnig mooie waardering voor ons platform en onze partners. Met 1.000 inzendingen vanuit 30 landen was de elfde jaarlijkse editie van The Lovies Awards één van de grootste in de geschiedenis. Enorm trots zijn wij dat De Groene Menukaart als winnaar beste website is uitgeroepen én de publieksprijs in de wacht sleepte.

Lees verder