• Nederland
  • Buitenplaats

Over ons

Over De Groene Menukaart

Mag je zonnepanelen op het dak van de kerk leggen? Hoe reken je af met vocht en tocht in een monumentale woning? Kun je een oude stolpboerderij met een warmtepomp verwarmen? Het antwoord op deze en nog veel meer vragen vind je op De Groene Menukaart.

Dit is hét startpunt als je als eigenaar of gebruiker van een historisch gebouw, een monument of een beschermd stads- of dorpsgezicht aan de slag wil met energiebesparing en verduurzaming. Dit begint met een ontdekkingstocht langs 100 duurzame maatregelen. Je leest wat de maatregelen opleveren en wat er nodig is om ze uit te voeren. Zo geven we inzicht in de duurzame kansen, de regelgeving en actuele subsidies. Kortom, start vandaag nog met het maken van een duurzaam plan voor jouw historische pand.

De Groene Menukaart is een initiatief van De Groene Grachten. In samenwerking met tientallen partners, waaronder gemeenten en het Nationaal Restauratiefonds wordt het platform voortdurend aangevuld met subsidies, financieringen en regelgeving. Zo is De Groene Menukaart hét centrale startpunt voor het toekomstklaar maken van uw monument.

En dat monumenten duurzaam kunnen worden, dat laten Wim en Lies zien! Bekijk hier het filmpje voor inspiratie: https://www.youtube.com/watch?v=oYaJoKZYVc4

 

 

 

 
stichting Kastelen Buitenplaatsen en Landgoederen 

sKBL spant zich in om meer nationale bekendheid te verwerven van de 650 objecten die tot dit monumentale erfgoed behoren. sKBL heeft een uitgebreid en digitaal portaal en beschikt over een actief, omvangrijk en relevant netwerk. Het digitale portaal fungeert als informatieplek voor bezoekers die meer over de kastelen en historische buitenplaatsen willen weten. Zo bundelen wij op een toegankelijke wijze informatie voor een breed en geïnteresseerd publiek. Tegelijk bevat dit portaal veel informatie over honderden kastelen en historische buitenplaatsen. Onze stichting verleent regelmatig medewerking aan publicaties, artikelen en interviews en zijn we zeer actief op social media als Facebook, Twitter, Instagram en LinkedIn. 

Daarnaast staat sKBL voor verbinding, kennisdeling, en uitwisseling van ervaring en spannen wij ons als landelijk platform in door de onderlinge band tussen kastelen, buitenplaatsen en landgoederen zelf te versterken. In dit netwerk zijn uiteenlopende gebruikers/betrokkenen vertegenwoordigd, zoals horeca-, congres-, en/of evenementenlocaties, kasteelmusea, particuliere eigenaren, beheerstichtingen, zorginstellingen, overheden, bedrijven en erfgoedprofessionals. Het uitwisselen van kennis, ervaringen en visies is belangrijk. Samenwerking en kennisdeling bevorderen immers het behoud van die heerlijke plekken. sKBL kent een groeiende groep vrienden. Op dit moment zijn 200 relevante partijen bij ons aangesloten. Deze donateurs scharen zich achter de doelstellingen en vormen met elkaar een actief netwerk.

 


De Groene Grachten

De Groene Grachten is adviseur en procesbegeleider in het verduurzamen van historische gebouwen, variërend van kerken tot theaters en van musea tot hotels. Onze reis begon in 2012 op initiatief van Wubbo Ockels en Suze Gehem met de verduurzaming van de meest uitdagende monumenten. Ons motto is: "Als verduurzamen hier kan, dan kan het toch overal!"

Inmiddels hebben we ons ontwikkeld tot expert op het gebied van energiebesparing, duurzaamheid en circulariteit. We werken aan historische gebouwen en gebieden in binnen- en buitenland. We geven advies, begeleiden de uitvoering en ontwikkelen slimme tools om de verduurzaming te versnellen. Kennisdelen en leren zit in ons DNA. Vol energie en lef zetten we ons in voor een duurzame toekomst van ons erfgoed.

In het afgelopen decennium hielp De Groene Grachten 1.300 monumenteigenaren bij de verduurzaming van hun pand, waaronder iconische locaties zoals Carré en het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Daarnaast hebben nog eens 15.000 eigenaren een duurzaamheidsplan ontvangen via onze digitale tools. En we zijn nog lang niet klaar. Onze ‘Big Hairy Audacious Goal’ is om alle 140.000 monumenten in Nederland van een duurzaam plan te voorzien. Vanuit deze droom heeft De Groene Grachten het platform van “De Groene Menukaart” ontwikkeld.

Kijk voor meer informatie over De Groene Grachten op: www.degroenegrachten.nl