• Nederland
  • Podium

Open Monumentendag Leiden

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Dat monumenten duurzaam kunnen, dat laten we op De Groene Menukaart al jaren zien. Maar nu kunt u het zelf ervaren. Op Open Monumentendag openen de deuren. Ook monumenten die normaal gesloten zijn voor het publiek. Een unieke kans dus om eens binnen te kijken maar ook om u te verwonderen over hoe duurzame maatregelen zijn toegepast. Bij sommige monumenten is de duurzame renovatie zelfs nog bezig, des te interessanter omdat u dan echt de praktijk ziet. Naast binnen kijken worden er ook veel activiteiten georganiseerd zoals lezingen en zijn er op sommige plekken ook duurzame monumentenadviseurs aanwezig waar u met vragen bij terecht kunt.
 
Open Monumentendag Leiden
Voorafgaand aan de Open Monumentendagen kunt u op vrijdagavond 9 september een lezing in de Tempelzaal van het Rijksmuseum van Oudheden over duurzaam erfgoed bijwonen. En neem vooral tijdens de Open Monumentendagen zelf een kijkje in het pas gerenoveerde en verduurzaamde stadhuis. Daar staan experts van de gemeente ook met een stand waar u met al uw vragen terecht kunt. 
 
Pas bij de presentatie van het boekje, op 1 september, wordt het programma bekend gemaakt en welke monumenten worden opengesteld. Ik neem even contact op met de organisatie wat ik precies mag delen. Het programma, welke monumenten opengesteld worden, en meer informatie over wat er te doen is in Leiden, is te vinden op: https://openmonumentendagenleiden.nl/ vanaf 1 september meen ik. 
 
 
Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs
Dit jaar staan dus duurzame monumenten centraal. Om die reden wordt dit jaar de Open Monumentendag Duurzaamheidsprijs uitgereikt. De prijs wordt na besluit van de jury uitgereikt aan het monument waar sprake is van een uitstekende samenwerking tussen de betrokken partijen, of waar innovatieve technieken gebruikt zijn. De prijs dienst als inspiratie en stimulans voor andere monumenteneigenaren en erfgoedexperts.  
 
Meer weten?
Wil u weten welke erfgoedlocaties bij u in de buurt kunt bezoeken? Werp dan snel een blik op de website van Open Monumentendag Leiden >>

Gepubliceerd op
8 september 2022

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

De Melkweg ging van energielabel G naar label A

Voor Corona toesloeg kreeg de Melkweg in Amsterdam jaarlijks meer dan een half miljoen bezoekers over de vloer. De zalen en bioscoop met een totale oppervlak van 5.400 m2 bieden ruimte voor ruim 2.500 bezoekers per avond. Ondanks dit grote oppervlak wist de Melkweg hun historische gebouw te verbeteren van  energielabel G naar energielabel A. Gebouwbeheerder Theo de Laat vertelt met trots hoe zij dit hebben gerealiseerd.

Lees verder
Zelfscan Duurzaam Monument

Maak in een paar minuten een plan met de Zelfscan Duurzaam Monument

Op de Groene Menukaart geven we een zo volledig mogelijk overzicht van de mogelijke maatregelen. Maar welke maatregelen passen er nu bij uw situatie? Dat ontdekt u vanaf nu eenvoudig met de Zelfscan Duurzaam Monument. De Zelfscan Duurzaam Monument is ontwikkeld door het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten en gebaseerd op de informatie uit De Groene Menukaart.

Lees verder

Lancering van de internationale Groene Menukaart

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal

Lees verder