• Nederland
  • Boerderij

Ontzorgingsprogramma Verduurzaming Monumenten van start

Samen met acht andere duurzaamheidsadviesbureaus zullen wij als De Groene Grachten de komende drie jaar tenminste 800 monumenteigenaren adviseren en begeleiden bij het verduurzamen van hun pand. Iedere eigenaar met een rijksmonument kan een tegemoetkoming in de kosten van een maatwerkadvies en uitvoerbegeleiding aanvragen. Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar, wees er dus snel bij. 

Aanmelden 
Aanmelden kan via deze link: monumenten.nl/ontzorgingsprogramma. Als start doe je de Zelfscan Duurzaam Monument. Hiermee wordt informatie over het pand ingewonnen. Vervolgens kun je een keuze maken voor een duurzaamheidsadviseur.  

Digitaal oriëntatiegesprek (gratis) 
De adviseur neemt contact op voor een (online) oriëntatiegesprek. Tijdens dit gesprek komen onder andere je vragen, ambitie en situatie aan bod.  

Van advies tot oplevering  
Na het oriëntatiegesprek start het ontzorgingsprogramma. Dit bestaat uit twee stappen:  

  • Stap 1: Advies op Maat: In dit adviestraject werken we de technische, financiële en juridische haalbaarheid van duurzame maatregelen uit voor inzicht in de investering, energiebesparing, duurzame impact en benodigde vervolgstappen. Je krijgt hiervoor een vergoeding van 50%, met een maximum van € 1.750,-. 

  • Stap 2: Begeleiding richting de uitvoering: Hiervoor kun je per monumentnummer een maximale vergoeding van € 2.500,- krijgen. Denk hierbij onder meer aan hulp bij het aanvragen van vergunningen, advies bij de aanbesteding, hulp bij subsidieaanvragen en vooroverleg met gemeenten.  

Heb je als pandeigenaar al een uitgebreid DuMo-advies laten uitvoeren? Dan kun je uiteraard stap 1 overslaan en meteen bij stap 2 instromen. Als er nog vraagstukken liggen, kan het zijn dat er ook aanvullend advies nodig is. In dat geval krijg je 100% van de kosten voor dit aanvullend advies vergoed, met een maximum van € 1.750,-.  

Wil je meer lezen over het Ontzorgingsprogramma of je direct aanmelden? Ga dan naar monumenten.nl/ontzorgingsprogramma

Gepubliceerd op
3 april 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Het Boerderijenfonds

Op 6 december 2019 is de start van het Boerderijenfonds aangekondigd, een stimuleringsfonds voor restauratie, verduurzaming en herbestemming van agrarisch erfgoed.

Lees verder
Zelfscan Duurzaam Monument

Maak in een paar minuten een plan met de Zelfscan Duurzaam Monument

Op de Groene Menukaart geven we een zo volledig mogelijk overzicht van de mogelijke maatregelen. Maar welke maatregelen passen er nu bij uw situatie? Dat ontdekt u vanaf nu eenvoudig met de Zelfscan Duurzaam Monument. De Zelfscan Duurzaam Monument is ontwikkeld door het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten en gebaseerd op de informatie uit De Groene Menukaart.

Lees verder

Lancering van de internationale Groene Menukaart

Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa vind je historische, monumentale gebouwen. Deze gebouwen kunnen net als onze molens, boerderijen, forten, grachtenpanden, buitenplaatsen en monumentale woonhuizen een stuk duurzamer. Daarom lanceren wij De Groene Menukaart voor Slovenië en Portugal

Lees verder