• Gemeente Leiden
  • Arbeiderswoning

Dossier verduurzaming bibliotheken van Probiblio biedt handvaten

Duurzaamheid is een belangrijk thema binnen gemeenten en provincies. Dat betekent dat hun panden en vastgoed ook verduurzaamd moet worden. Hier vallen bibliotheken ook onder! Zij kunnen bijdragen aan een duurzamere maatschappij door naast maatregelen te implementeren, ook aan de slag te gaan met duurzame bedrijfsvoering. Op de website van Probiblio is in het ‘Dossier Duurzame Bibliotheek’ alles te lezen over het verduurzamen van bibliotheken. Want waarom is het nu zo belangrijk? En wat is duurzame bedrijfsvoering precies?  

Bibliotheken hebben, net als alle andere instanties en organisaties, een verantwoordelijkheid om hun steentje bij te dragen aan de duurzame energietransitie als we in Nederland in 2050 circulair willen zijn. Een flinke opgave! Daarom krijgen bibliotheken vanuit de overheid financiële steun om dit te kunnen bewerkstelligen.

Ook geeft Probiblio enkele tips voor duurzame bedrijfsvoering, zoals het gebruiken van groene schoonmaakmiddelen, het scheiden van afval, duurzame mobiliteit voor de medewerkers en nog veel meer. Hiermee straalt de bibliotheek uit serieus met duurzaamheid bezig te zijn, in alle aspecten van de organisatie.

Daarnaast zijn er veel makkelijk te implementeren maatregelen die al een flink verschil kunnen maken, zoals het vervangen van lampen voor ledverlichting en het gebruiken van zuinige apparatuur. In het dossier van Probiblio is hier alles over te lezen.

Op naar alle bibliotheken in Nederland duurzaam!  

Gepubliceerd op
1 juni 2023

Alle nieuwsberichten

Overig nieuws

Leiden verduurzaamt historische woningen

‘Meent u dat? Kan ik mijn enkelglas ramen vervangen en zonnepanelen plaatsen? Dat mag toch niet bij een monument?’ Opmerkingen als deze horen wij nog vaak. Dit is jammer, want in elke historische woning liggen mogelijkheden voor verduurzaming. Wij bij Erfgoed Leiden en Omstreken zijn hier al drie jaar mee bezig. In juli 2017 bereikten wij een mijlpaal: meer dan 250 monumenteneigenaars zijn geadviseerd hoe zij hun woning kunnen verduurzamen!

Lees verder

De Groene Menukaart Leiden breidt uit met twee nieuwe pandtypes

De Gemeente leiden heeft haar Groene Menukaart uitgebreid met twee nieuwe pandtypes. Naast het pandtype "woonhuis" kent Leiden sinds kort ook de pandtypes "Het Leidse weverhuis" en "De jaren '30 woning”.  

 
Lees verder

Open Monumentendag Leiden

Open Monumentendag 2022 in het teken van duurzaamheid!

Bent u benieuwd hoe monumenten in de praktijk worden verduurzaamd? Dan heeft u nu de kans! Dit jaar staat Open Monumentendag, op 10 en 11 september, in het teken van duurzaamheid. Dé kans om eens bij een duurzaam monument binnen te kijken. 

Lees verder